Home » Istorie » Cum au reușit Statele Unite ale Americii să piardă șase arme nucleare și unde ar putea fi acum?

Cum au reușit Statele Unite ale Americii să piardă șase arme nucleare și unde ar putea fi acum?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.10.2023

Chei, telefoane, căști, șosete, arme nucleare – se pare că acestea sunt obiectele care dispar frecvent. Vă vine să credeți sau nu, de la Războiul Rece încoace, Statele Unite ale Americii au pierdut cel puțin șase bombe atomice sau arme cu un grad ridicat de material radioactiv.

Situația se pare că este cu cât mai amuzantă, cu atât mai gravă, mai ales pentru că SUA sunt responsabile și de 32 de accidente nucleare dovedite, cunoscute în vocabularul militar drept „săgeată ruptă” (Broken Arrow – engleză), potrivit IFLScience.

Prima astfel de întâmplare a avut loc în anul 1950, la mai puțin de cinci ani de când prima bombă atomică a fost detonată.

13 februarie 1950

Atunci când a planificat un atac împotriva Uniunii Sovietice, bombardierul US B-36 a raportat probleme la motor.

Echipajul a aruncat bomba de-asupra Pacificului, fiind apoi martorul unui sunet puternic de valuri. Armata a susținut că bomba avea doar uraniu și TNT, dar nu și plutoniu. Uraniul nu a fost niciodată recuperat.

10 martie 1956

Un Boeing B-47 Stratojet a pornit de la baza din Florida într-un zbor fără oprire cu destinația Maroc, având două „capsule nucleare” la bord. Aeronava ar fi trebuit să realimenteze undeva în apropierea Mediteranei, dar nu a efectuat niciun contact. Nici avionul, nici materialul nuclear nu au fost niciodată identificate.

5 februarie 1958

Un bombardier B-47 cu o bombă nucleară de 3.400 de kilograme de bombă s-a ciocnit în mod accidentat de un avion F-86, în timpul unei misiuni de luptă.

Bombardierul avariat, a încercat să aterizeze de câteva ori, dar fără rezultat. În final, bomba a fost aruncată în râul Savannah, din apropiere Georgiei. Echipajul a aterizat apoi cu succes, dar bomba nu a fost găsită nici până astăzi.

24 ianuarie 1961

În 1961, aripa unui bombardier B-52 s-a desprins în timpul unei misiuni de zbor deasupra Carolinei de Nord. La bord erau două bombe nucleare. Una a fost catapultată cu succes cu o parașută de urgență, dar cealaltă s-a prăbușit. Se crede că bomba neexplodată a distrus o fermă din oraș, dar nu a fost nici acum recuperată.

5 decembrie 1965

Un avion A-4E Skyhawk încărcat cu o armă nucleară s-a rostogolit deasupra Mării Filipinelor. Avionul, pilotul și bomba nucleară sunt și astei dispărute. În 1989, SUA au recunoscut în final că bomba lor se află în continuare pe fundul mării, la 128 kilometri distanță de o mică insulă japoneză (ceea ce a înfuriat autoritățile din Japonia).

Primăvara lui 1968

La un moment dat, în primăvara anului 1968, armata americană a pierdut un tip de armă nucleară. Pentagonul nu dezvăluie nici astăzi multe informații despre incident. Totuși, zvonurile spun că accidentul are legătură cu submarinul Scorpion.

În mai 1968, submarinul de luptă a dispărut împreună cu echipajul format din 99 de oameni. Ei se aflau în Oceanul Atlantic, într-o misiune de a spiona flota sovietică.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Testele cu arme nucleare din anii ’60 au lăsat o moștenire ascunsă în corpul tuturor oamenilor de pe Pământ

Un pește prins în zona centralei nucleare Fukushima avea radioactivitate de 180 de ori peste limita de siguranță 

Strălucirea fantomatică a unei centrale nucleare, observată de la peste 200 de kilometri depărtare

Greenpeace avertizează că situația de la centrala Zaporojia este „o criză nucleară fără precedent”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase