Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a inventat foarfeca?

Test de cultură generală. Cine a inventat foarfeca?

Publicat: 13.11.2023

De multe ori, inventarea foarfecii îi este atribuită lui Leonardo da Vinci, dar unealta îl precede cu multe secole. 

Așadar, cine a inventat foarfeca? Egiptenii antici au folosit un fel de foarfecă încă din anii 1500 î.Hr. Aceasta era confecționată dintr-o singură bucată de metal, în mod obișnuit bronz, care era transformată în două lame controlate printr-o bandă metalică. Banda menținea lamele separate până când erau strânse.

Prin intermediul comerțului, dispozitivul s-a răspândit ulterior dincolo de Egipt în alte părți ale lumii.

Cine a inventat foarfeca?

Romanii au adaptat designul egiptenilor în anul 100 d.Hr., creând foarfeci pivotante sau cu lame încrucișate, asemănătoare cu cele pe care le avem astăzi. Romanii foloseau, de asemenea, bronz, dar uneori confecționau foarfecile din fier.

Foarfecile romane aveau două lame care alunecau una pe lângă cealaltă. Pivotul se afla între vârf și mânere pentru a crea un efect de tăiere între cele două lame atunci când erau aplicate pe diverse materiale. Atât variantele egiptene, cât și cele romane ale foarfecilor trebuia să fie ascuțite regulat, potrivit ThoughtCo.

Deși inventatorul real al foarfecilor este greu de identificat, Robert Hinchliffe, din Sheffield, Anglia, ar trebui recunoscut pe bună dreptate drept părintele foarfecilor moderne. El a fost primul care a folosit oțel pentru a le fabrica și produce în masă în 1761, la mai bine de 200 de ani după moartea lui Da Vinci. Apoi, foarfecile au fost brevetate în 1893 de către Louise Austin din Whatcom, Washington.

Superstiții despre foarfeci

Unele femei însărcinate își pun o foarfecă sub pernă noaptea, undeva spre sfârșitul celei de-a noua luni de sarcină. Superstiția spune că acest lucru „va tăia cordonul” bebelușului și va declanșa nașterea.

Altă legendă spune că nu trebuie să-i dai o foarfecă unui prieten în mod direct. Aceasta trebuie așezată pe o suprafață cum ar fi o masă pentru ca cealaltă persoană să o poată lua. În caz contrar, există riscul de a strica prietenia. Unii oameni spun că foarfecile pot ajuta la alungarea spiritelor rele atunci când sunt agățate la ușa de la intrare, aproximativ sub forma unei cruci.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință vor să construiască șosele pe Lună pentru viitoarele baze selenare

Oamenii de știință au creat simulatorul de boli umane. Cum funcționează?

Adevărul despre modelele colorate folosite pentru scaunele din autobuze și trenuri

Inteligența Artificială ajută parfumierii să creeze arome personalizate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase