Home » Istorie » Monedă romană de argint, dezgropată de un copil de 8 ani la locul de joacă

Monedă romană de argint, dezgropată de un copil de 8 ani la locul de joacă

Publicat: 02.09.2023

Un băiețel de 8 ani din Germania care se afla pe terenul de joacă al școlii a dezgropat o monedă romană de argint veche de 1.800 de ani, bătută în timpul Pax Romana.

Copleșit de entuziasm pentru că a găsit literalmente comori îngropate în curtea școlii, elevul de clasa a patra, identificat doar prin prenumele său, Bjarne, s-a grăbit acasă pentru a-i arăta moneda familiei sale din Bremen, un oraș din nordul Germaniei, după ce a găsit-o în august 2022.

După ce părinții săi au contactat autoritățile, arheologii au confirmat că moneda era un denar roman bătut în timpul împăratului Marcus Aurelius Antoninus, care a deținut tronul din 161 până în 180 d.Hr., potrivit unei declarații.

Monedă romană de argint, găsită de un școlar

Această monedă romană de argint, foarte uzată și care cântărește 2,4 grame, a fost bătută într-o „perioadă de deteriorare a monedelor”, când Imperiul Roman a scăzut conținutul de argint din monedele sale ca rezultat direct al inflației, a declarat arheologul Uta Halle.

Halle a spus că descoperirea este „ceva foarte special”, deoarece este una dintre puținele ocazii în care un denar a fost descoperit în Bremen, potrivit declarației. Deși această regiune a Germaniei nu a fost niciodată sub stăpânire romană, a fost locuită de Chauci, un vechi trib germanic care făcea adesea comerț cu vechii romani. Acest lucru ar putea explica modul în care moneda a fost îngropată pe pământ german, scrie Live Science.

Ce recompensă a primit băiețelul pentru găsirea monedei?

Bjarne nu va putea păstra moneda, deoarece descoperirile precum aceasta îi aparțin statului, în conformitate cu Legea din Bremen privind Protecția Monumentelor. Însă arheologii de stat l-au lăudat pentru „vigilenta și curiozitatea” sa și intenționează să-i dea două cărți de arheologie drept recompensă.

Halle a spus că speră că denarul va ajunge la Muzeul Focke din Bremen, unde ea conduce departamentul de preistorie și istorie timpurie.

Vă recomandăm să citiți și:

Mormântul unui vizitiu, vechi de 3.000 de ani, a fost găsit în Siberia

Arheologii au descoperit dovezi de necromanție într-o peșteră din Israel

Sistemul de scriere al Imperiului Kushan a fost, în sfârșit, descifrat

O legendă urbană despre un submarin al Marinei Regale Britanice ar putea fi adevărată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase