Home » Istorie » Au trecut 25 de ani de când a fost lansată Stația Spațială Internațională

Au trecut 25 de ani de când a fost lansată Stația Spațială Internațională

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20.11.2023

După 25 de ani de la lansare, Stația Spațială Internațională (ISS) continuă să fie un important simbol al colaborării în numele științei în spațiu. 

Trece deasupra noastră de 16 ori în decurs de 24 de ore, astfel că astronauții și cosmonauții de la bord pot vedea 16 răsărituri și 16 apusuri de Soare, de la o altitudine de 430 kilometri. Poate fi văzută de la sol și poate fi urmărită la orice minut din zi.

Dar Stația Spațială Internațională și cercetările științifice efectuate la bordul său trec adesea neobservate, relatează Deutsche Welle (DW).

Un refugiu timp de 25 de ani

La bordul ISS au fost făcute numeroase descoperiri științifice cu un impact direct asupra vieții de pe Pământ. Este unul dintre cele mai ambițioase și mai de succes proiecte pentru diplomație internațională, pace și colaborare, chiar și în vremuri de război. A fost, cu adevărat, un refugiu timp de 25 de ani.

Urmărește mai jos lansarea modulului rusesc Zarya:

Sursa: YouTube

Cel mai mare și complex proiect internațional de construcție în spațiu a început în stepele din Kazahstan. La bordul rachetei Proton, în ziua de 20 noiembrie 1998, modulul funcțional cargo Zarya a fost lansat de la cosmodromul Baikonur pentru a servi drept modul de control temporar pentru stația spațială în devenire.

Stația Spațială Internațională a primit aprobare oficială de la Ronald Reagan

Nouă minute mai târziu, Zarya ajungea pe orbită și începea să-și desfășoare antenele și panourile solare, de parcă ar fi prins viață chiar atunci și acolo, în vidul din orbita joasă a Pământului. Lansarea primului element al stației spațiale a însemnat primul pas dintr-o călătorie incredibilă pe orbita planetei noastre, potrivit NASA.

Stația Spațială Internațională a primit aprobare oficială de la președintele american Ronald Reagan, iar un buget a fost acordat în 1984 de Congresul SUA. Administratorul NASA James Beggs a început imediat să caute parteneri internaționali care să coopereze în acest program fără precedent. Canadienii, japonezii și multe națiuni din cadrul Agenției Spațiale Europene au început să participe la scurt timp.

Cel mai mare obiect făcut de om ce orbitează Pământul

Stația a fost concepută între 1984 și 1993. Elemente ale stației au fost construite în SUA, Canada, Japonia și Europa începând la finalul anilor 1980. În 1993, în timp ce stația trece printr-o reproiectare, au fost invitați și rușii să participe.

Astăzi, ISS este cel mai mare obiect făcut de om ce orbitează Pământul. Are o masă de peste 400.000 de kilograme și un volum presurizat de aproximativ 900 m3. Totuși, cifrele reale variază pentru că vehiculele de aprovizionare o vizitează în mod regulat.

Un laborator unic în beneficiul omenirii

Probabil cea mai importantă performanță a Stației Spațiale Internaționale este atât umană, cât și tehnologică: cum să plănuiești, coordonezi și să monitorizezi diversele activități ale numeroaselor organizații ce fac parte din program.

Mai mult, ISS este un laborator unic ce permite progrese și descoperiri științifice, educaționale și tehnologice în beneficiul oamenilor de pe Pământ. Totodată, Stația Spațială Internațională este „un motor” al capabilităților noastre de explorare a spațiului îndepărtat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Scurgere pe Stația Spațială Internațională, observată în direct de centrul de control american

Stația Spațială Internațională, tot mai aproape de sfârșit: au fost cei 25 de ani de activitate doar o risipă?

NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională

O geantă cu scule scăpată de astronauții ISS poate fi văzută de pe Pământ chiar și fără echipament special

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase