Home » Natură » „Sângele Pământului”, fotografiat de la bordul Stației Spațiale Internaționale

„Sângele Pământului”, fotografiat de la bordul Stației Spațiale Internaționale

„Sângele Pământului”, fotografiat de la bordul Stației Spațiale Internaționale
Delta Betsiboka, Madagascar. Foto: ISS/NASA
Publicat: 08.11.2023

Atunci când astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) trec la peste 400 de kilometri deasupra Pământului, nu e ceva nemaiauzit să observe „Sângele Pământului”, un fenomen ce apare din mai multe cauze.

După cum a explicat NASA Earth Observatory, cele două imagini au fost surprinse folosind o umilă cameră digitală Nikon în septembrie 2023 de către un membru al echipajului Expedition 69 și un altul al echipajului Expedition 70.

Prima imagine cu „Sângele Pământului”, surprinsă în data de 7 septembrie, arată Laguna Colorada din Anzii bolivieni curgând pe marginea Americii de Sud. În această imagine, nuanța roșie ruginie provine de la algele roșii din apele de mică adâncime supersărate.

Cum apare fenomenul numit „Sângele Pământului”?

Un proces similar are loc și în alte colțuri ale lumii, cum ar fi Marele Lac Sărat din statul american Utah, care capătă frecvent o nuanță de roz intens. Acesta ar putea fi și motivul pentru care Biblia vorbește despre fluviul Nil care curge cu sânge în vremuri de ciumă și conflict.

Cea de-a doua fotografie, făcută pe 30 septembrie, arată Delta Betsiboka din Madagascar. Deși apele arată asemănător, un proces diferit este responsabil pentru culorile observate. În acest caz, râul este roșu din cauza sedimentelor bogate în fier din apele sale.

Alte peisaje similare

Acesta este un proces similar cu bine-cunoscutele Cascade Sângeroase (Blood Falls) din Antarctica de Est. Acest sit captivant și cu totul fascinant a fost observat pentru prima dată în anul 1911 de către exploratorul britanic Thomas Griffith „Grif” Taylor, în timpul uneia dintre primele expediții europene în Antarctica. La acea vreme, Grif și echipa sa credeau că nuanțele vibrante sunt produse de algele roșii.

Totuși, un studiu mai recent, chiar din 2023, a analizat mostre de apă din Blood Falls și a găsit o abundență de nanosfere bogate în fier care devin roșii atunci când sunt oxidate, notează IFLScience.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce are mucegaiul culori diferite și ce înseamnă fiecare?

„Aur plutitor” în valoare de 500.000 de dolari, găsit într-o balenă moartă

Oceanele lumii și-au schimbat culoarea din cauza schimbărilor climatice

Oamenii de știință explică ce s-ar întâmpla dacă stratul de ozon ar dispărea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase