Home » Istorie » Descoperire importantă la Casas del Turuñuelo, un sit din Epoca Fierului din sud-vestul Spaniei

Descoperire importantă la Casas del Turuñuelo, un sit din Epoca Fierului din sud-vestul Spaniei

Descoperire importantă la Casas del Turuñuelo, un sit din Epoca Fierului din sud-vestul Spaniei
Credit foto: Construyendo Tarteso, CC-BY 4.0/Profimedia
Publicat: 25.11.2023

Siturile de la Casas del Turuñuelo, ce datează din Epoca Fierului, au fost folosite în repetate rânduri pentru ritualuri de sacrificiu, potrivit unui studiu multidisciplinar.

Siturile arheologice cu dovezi de la mari sacrificii sunt prea puțin cunoscute, mai ales cele din Epoca Fierului din regiunea mediteraneană, astfel că lipsesc multe informații valoroase. Asta înseamnă că este dificil pentru cercetători să înțeleagă cum erau efectuate aceste practici.

În noul studiu, oamenii de știință au analizat un exemplu de sacrificiu în masă de animale într-o structură din Epoca Fierului din sud-vestul Spaniei, cunoscută drept Casas del Turuñuelo, asociată culturii Tartessos și care datează de la sfârșitul secolului V î.e.n.

Spațiul a fost folosit în mod repetat pentru ritualuri de sacrificiu

Autorii au analizat și datat aproape 7.000 de oase de la 52 de animale sacrificate, îngropate în trei etape. Animalele identificate au fost predominant cai, un număr mai mic de bovine și porci, dar și un câine. În primele două etape, scheletele au fost aproape complete și nealterate, dar în cea de-a treia etapă scheletele au prezentat semne de procesare pentru hrană, fapt ce sugerează că un fel de mâncare a însoțit ritualul. Datele indică faptul că spațiul a fost folosit în mod repetat pentru ritualuri de sacrificiu de-a lungul mai multor ani.

Descoperirea permite cercetătorilor să afle detalii despre regulile de sacrificiu urmate la sit, inclusiv selecția intenționată de animale adulte în loc de specimene mai tinere, precum și importanța focului, dezvăluită prin prezența plantelor arse și a rămășițelor de animale.

Casas del Turuñuelo prezintă elemente unice

Casas del Turuñuelo prezintă, de asemenea, elemente unice în comparație cu alte situri, cum ar fi o abundență de cai sacrificați. Studiul reprezintă un pas înainte pentru contextualizarea sacrificiilor de animale în Europa.

Autorii au adăugat că „studiul evidențiază rolul sacrificiilor animale în masă în contextul societăților europene din Epoca Fierului”, potrivit EurekAlert.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul journal PLOS ONE.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un panda mare, descoperit în groapa de sacrificiu a unui mare împărat chinez

O groapă de sacrificiu, plină cu artefacte de jad, a fost descoperită în China

Rămășițe umane și sacrificii de animale, vechi de 2.000 de ani, descoperite în Anglia

Copii sacrificați cu inimile smulse, descoperiți într-o excavație din Peru

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase