Home » D:News » Cel mai mare crocodil aflat în captivitate a împlinit 120 de ani

Cel mai mare crocodil aflat în captivitate a împlinit 120 de ani

Cel mai mare crocodil aflat în captivitate a împlinit 120 de ani
Cassius. Foto: AFP Photo/Marineland Melanesia via Profimedia
Publicat: 11.06.2023

Cassius, cel mai mare crocodil aflat în captivitate din lume, tocmai a împlinit 120 de ani. Sau cel puțin aceasta este vârsta lui estimată, spun oamenii de știință.

Stabilirea vârstei unui crocodil pe baza dimensiunii sale este dificilă. Odată ce crocodilii ajung la vârsta adultă, ritmul cu care cresc încetinește și în cele din urmă se oprește. Cei mai mari crocodili sunt de obicei cei care cresc în puseuri neregulate în tinerețe, masculii crescând de obicei mai mari decât femelele.

„Nu există nicio modalitate de a cunoaște vârsta reală a lui Cassius, deoarece s-a născut în sălbăticie, iar vârsta este doar o estimare”, a declarat Toody Scott, un îngrijitor de crocodili care are grijă de Cassius la Marineland Crocodile Park de pe Green Island.

Când s-a născut cel mai mare crocodil captiv?

Ziua de naștere a gigantului crocodil marin de aproape 5,5 metri „a fost în esență inventată acum câțiva ani” și această perioadă a anului este de fapt „momentul greșit al anului pentru ca un crocodil să se nască în nordul Australiei”, a adăugat Scott.

În 1984, cercetătorii au capturat crocodilul într-o fermă de vite la sud-vest de Darwin, Australia, după ce proprietarii fermei s-au plâns că pierd animale. Chiar și atunci, când Cassius era estimat a avea între 30 și 80 de ani, a fost cel mai mare crocodil prins vreodată în viață în Australia, subliniază Live Science.

„Avea 5,13 m, cu încă cel puțin 15 centimetri de coadă lipsă și un pic de bot lipsă. Era un crocodil mare, bătrân și noduros de atunci. Crocodilii de această dimensiune nu sunt normali”, a declarat Grahame Webb, un cercetător de crocodili care a participat la capturare.

Aproape 40 de ani mai târziu, și după 35 de ani de viață pe Green Island, cel mai mare crocodil captiv este încă în creștere, „ceea ce este neobișnuit pentru un crocodil mare” și le oferă oamenilor de știință „cunoștințe serioase despre longevitate”, a spus Webb.

Cassius a fost o captură dificilă pentru Webb și colegii săi în anii 1980. Crocodilii mari erau ținte principale pentru vânători, așa că cercetătorii au avut rareori ocazia să-i studieze. „Crocodilii adulți care au supraviețuit perioadei de vânătoare au fost foarte precauți”, a spus Webb. (Teritoriul de Nord al Australiei a interzis vânătoarea de crocodili în 1971.)

Alți crocodili uriași

Acum, Cassius este orice altceva în afară de precaut, potrivit îngrijitorilor săi. „El încă mai are multă scânteie în el” și „este mereu pregătit pentru o interacțiune”, a declarat Scott. În timp ce alte reptile bătrâne tind să fie docile și neinteresate, Cassius „este unul dintre cei mai vioi crocodili și foarte antrenant”.

Crocodilii marini (Crocodylus porosus) trăiesc de obicei mai mult de 70 de ani, potrivit organizației nonprofit de conservare Oceana. Cel mai mare crocodil marin capturat vreodată a fost Lolong, o fiară de 6,17 m din Filipine.

Un crocodil marin masiv a fost capturat în Australia în 2018, dar animalul lung de 4,7 m nu era nici pe departe de dimensiunea lui Cassius, care deține recordul mondial Guinness pentru cel mai mare crocodil captiv începând din anul 2011.

Vă recomandăm să citiți și:

Abilitățile statistice ale girafelor îi fac pe cercetători să pună la îndoială teoria creierului mare

Cântecul balenelor cu cocoașă, influențat de vânt, dar nu și de bărci

Furnicile dintr-o colonie s-au prefăcut că sunt moarte pentru a scăpa de prădători

O specie de broască braziliană ar putea fi primul exemplu de amfibian care polenizează florile

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase