Home » Istorie » Controversata poveste din spatele înotului epic al Dianei Nyad, din Cuba până în Florida

Controversata poveste din spatele înotului epic al Dianei Nyad, din Cuba până în Florida

Controversata poveste din spatele înotului epic al Dianei Nyad, din Cuba până în Florida
Diana Nyad încearcă să înoate din Cuba până în Florida, august 1978. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.12.2023

Recent, a apărut pe Netflix un film inspirat din realitate – Nyad – despre Diana Nyad, scriitoare, jurnalistă, speaker motivațional, dar cunoscută mai ales ca înotătoare de cursă lungă.

Personajul principal, Diana Nyad, este interpretat de actrița Annette Bening, un alt rol de marcă din producția regizată de Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhelyi revenindu-i lui Jodie Foster.

Annette Benning a înotat cu Diana Nyad

Pelicula, realizată în Republica Dominicană, se concentrează pe un aspect al vieții atletei Diana Nyad și anume încercarea, la 60 de ani, cu ajutorul și sprijinul celei mai bune prietene și antrenoare ale ei, Bonnie Stoll, de a-și îndeplini visul de o viață: să înoate în largul oceanului, din Cuba până în Florida, pe o distanță de aproape 180 de kilometri.

La filmări a asistat însăși Diana Nyad, reușind să înoate alături de Annette Bening în timp ce „mulți dintre cei 400 de membri ai echipei de filmare aplaudau”, scrie IMDb.com. Finalul cursei amicale în tandem a făcut-o pe Nyad să explame „Este un moment pe care nu îl voi uita niciodată”.

Mai multe încercări eșuate. Reușita a venit la 60 de ani

Prima dată când Nyad a încercat să traverseze oceanul a fost în 1978. Atunci a înotat cu ajutorul unei cuști de rechini, dar condițiile meteorologice neprielnice au forțat-o pur și simplu să renunțe la cursă.

La 30 de ani, adică după prima tentativă a ei la vârsta de 28 de ani de a ajunge din Cuba în Florida, Diana Nyad a anunțat că renunță la sport, dedicându-se unei cariere de jurnalist de radiodifuziune. Totuși, ambiția Dianei de a-și îndeplini visul a fost mai puternică, astfel că în 2011 a încercat din nou performanța, de data aceasta fără a se afla într-o cușcă de rechini, eșuând de două ori, prima oară în august, din cauza unei crize de astm care a determinat-o să se oprească după 29 de ore de înot, după care în septembrie, din cauza unor înțepături dureroase cauzate de o meduză otrăvitoare. A doua oară, reușise să înoate 40 de ore.

În 2012, Diana Nyad a încercat din nou, însă nici atunci nu a putut să meargă până la capăt, o furtună extrem de agitată și furioasă, plus alte obstacole, zădărnicindu-i eforturile după ce petrecuse 60 de ore în apă.

Cum și-a protejat fața de atacurile meduzelor

La 31 august 2013, la vârsta de 64 de ani, purtând o mască de silicon pentru a-și proteja fața de meduze, Diana Nyad a făcut o nouă încercare, ajutată de o echipă formată din 35 de persoane printre care, evident, și prietena ei Bonnie Stoll.

„Sunt entuziasmată și încrezătoare”, declara Nyad înainte de a sări în apele oceanului în cursa vieții. „Corpul este pregătit, la fel și mintea. Însă, pe de altă parte, trebuie să recunosc faptul că mă tem”.

După 52 de ore, 54 de minute și 18,6 secunde, Nyad a finalizat cursa la 2 septembrie, în jurul orei 14:00 pășind pe plaja din Key West, Florida și devenind prima persoană care a reușit această performanță.

Recordul nu i-a fost recunoscut oficial

Era extenuată. Nu mai putea merge bine, s-a dezechilibrat căzând de cel puțin două ori. Avea buzele umflate, pielea era albă și pronunțat zbârcită. „Pare un sport solitar, dar este susținut, de fapt, de o echipă”, s-a adresat ea mulțimii uimite de spectatori în timp ce cădea în brațele antrenoarei și celei mai bune prietene, Bonnie Stoll.

Deși Diana Nyad și-a îndeplinit visul, doborând practic un record mondial, traversarea înot din Cuba până în Florida, performanța ei nu a fost niciodată ratificată oficial.

De ce au apărut întrebări cu privire la legitimitatea reușitei sale

Unul dintre motivele principale ale controversei legate de performanța înot a lui Nyad a fost absența observatorilor independenți care, în mod normal, joacă un rol crucial în verificarea autenticității cursei de înot prin documentarea unor aspecte cheie, cum ar fi traseul înotătorului, condițiile și respectarea regulilor stabilite. Iar în lipsa acestor martori imparțiali, au apărut îndoieli cu privire la acuratețea afirmațiilor lui Nyad.

De asemenea, un alt factor care a contribuit la controversă a fost caracterul incomplet al înregistrărilor acestei curse. Deși Nyad și echipa sa au furnizat o documentație amplă și dovezi ale călătoriei sale înot, inclusiv urmărirea prin GPS și declarații ale martorilor, au existat totuși lacune în înregistrările oficiale care nu au reușit să îndeplinească standardele necesare pentru o ratificare oficială.

Drept urmare, Guinness Book of World Records a luat decizia de a revoca performanța Dianei Nyad, organizația citând verificarea independentă insuficientă ca fiind un motiv cheie pentru aceast titlu.

Performanțele lui Nyad

Născută Diana Winslow Sneed, la 22 august 1949 în New York, a fost adoptată ulterior de cel de-al doilea soț al mamei sale și a luat numele de familie al acestuia, Nyad. A crescut în principal în sudul Floridei și a început să înoate la nivel de competiție la vârsta de 10 ani, după absolvirea liceului stabilind mai multe recorduri de înot la maraton. În 1974 a terminat cursa de 22 mile (35 km) din Golful Napoli, în Italia, stabilind un nou record feminin de 8 ore și 11 minute. În anul următor, Nyad a terminat o cursă de înot de 28 de mile (45 km) în jurul insulei Manhattan din New York în 7 ore și 57 de minute, doborând recordul anterior (stabilit neoficial în 1927) cu aproape o oră. În 1979, Nyad a înotat 102 mile (164 km) de la insula North Bimini din Bahamas până la Juno Beach, Florida, în 27 ore și 30 de minute – la acea vreme, cea mai lungă înot pe ocean din istorie.

Diana Nyad este și autoare de cărți, semnând, printre altele, memoriile Other Shores (1978) și Find a Way (2015). De asemenea, Nyad a fost subiectul documentarului The Other Shore (2013) și al filmului biografic Nyad (2023), despre care dejua am scris la începutul articolului.

„Aș vrea să le demonstrez celorlalți tineri de 60 de ani că nu este niciodată prea târziu să îți începi visele.”

Nyad a fost inclusă în International Marathon Swimming Hall of Fame în 1978 și în International Women’s Sports Hall of Fame în 2006.

Diana Nyad este căsătorită cu Bart Springtime, un producător de televiziune olandez. Cei doi s-au cunoscut în 2012, oficializându-și relația în 2019.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Diana-Nyad

https://time.com/6330894/nyad-movie-true-story-netflix/

https://www.imdb.com/title/tt5302918/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Adevărata poveste a crimelor Națiunii Osage, spusă după un secol. Detaliile odioase ale unuia dintre cele mai prospere triburi din SUA

Povestea necunoscută a celui mai mare trofeu vânătoresc al lui Nicolae Ceaușescu

„Killers of the Flower Moon, o poveste de dragoste foarte întortocheată, dar adevărată”, spune Leonardo DiCaprio

Povestea lui Xin Shui, mumia intactă care a uimit oamenii de știință

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase