Home » Istorie » Un strat secret din „Rondul de noapte” al lui Rembrandt a rezolvat un mister vechi de zeci de ani

Un strat secret din „Rondul de noapte” al lui Rembrandt a rezolvat un mister vechi de zeci de ani

Un strat secret din „Rondul de noapte” al lui Rembrandt a rezolvat un mister vechi de zeci de ani
Foto: Frederique Broers et al., Science Advances, 2023
Publicat: 25.12.2023

Stratul secret dintr-o pictură de Rembrandt a ajutat la elucidarea unui mister. În capodopera lui Rembrandt din secolul al XVII-lea „Rondul de noapte”, o trupă de soldați civili olandezi se adună într-o cameră întunecată și se pregătește să iasă să-și apere orașul. Rembrandt, un maestru al luminii și umbrei, a iluminat strategic mâinile și fețele expresive ale subiecților săi, în timp ce întunericul ascundea detaliile camerei și obscuriza multe dintre corpurile gărzilor.

Dar nu doar gărzile erau ascunse în această pictură, au descoperit recent cercetătorii. Când conservatorii au folosit raze X pentru a privi sub lac și vopsea, au descoperit stratul secret dintr-o pictură de Rembrandt: un strat bogat în plumb.

Acesta a fost primul studiu în cei 400 de ani de istorie a picturii care a combinat razele X cu spectroscopia unei mostre de vopsea și reconstrucții digitale 3D și a dezvăluit un strat bogat în plumb care nu fusese văzut niciodată în lucrările lui Rembrandt, au raportat cercetătorii în revista Science Advances.

Ce ne spune stratul secret dintr-o pictură de Rembrandt despre aceasta?

Rembrandt și contemporanii săi începeau de obicei o pictură prin a acoperi mai întâi pânza cu un strat de lipici, apoi adăugau un strat de pigment de bază pentru a pregăti pânza. Dar în „Rondul de noapte” nu exista un strat de lipici. Stratul saturat cu plumb ar fi putut fi folosit în schimb pentru că putea proteja mai bine pânza, au sugerat autorii studiului.

Atunci când a fost terminată pictura,  în 1642, a fost expusă în Kloveniersdoelen din Amsterdam, un poligon de tragere pentru muschetari, pe un perete din fața unei ferestre, unde ar fi fost vulnerabilă la deteriorarea cauzată de umiditate.

Rembrandt poate că a avut ideea să își întărească pânza cu plumb de la o publicație despre chimia picturii, scrisă în acea perioadă de un medic din Geneva numit Théodore de Mayern, a declarat Fréderique Broers, autoarea principală a studiului, o cercetătoare în microscopie la Rijksmuseum din Amsterdam (Țările de Jos), unde este expusă pictura „Rondul de Noapte”.

În scrierile sale, Mayern a menționat că a observat o pictură care fusese pregătită cu lipici, iar straturile de vopsea și lipici s-au separat după ce tabloul a stat timp de câțiva ani pe un perete umed. În astfel de circumstanțe, conform lui Mayern, o pânză necesita un strat fundamental de ulei bogat în plumb. Cercetătorii au bănuit că Rembrandt a optat să lucreze cu plumb „deoarece are mai multe proprietăți de uscare în comparație cu stratul normal de lipici pentru pregătirea pânzei”, a spus Broers pentru CNN.

Operațiunea Rondul de Noapte

Fie că inspirația a venit de la Mayern sau de la discuțiile dintre pictori, Rembrandt a adoptat probabil tehnica neobișnuită ca o modalitate promițătoare de a proteja o pictură despre care știa că va fi expusă într-un loc umed, a adăugat Broers. Noile descoperiri sugerează că Rembrandt era deschis să exploreze metode neconvenționale care să devieze de la practicile sale obișnuite pentru a-și pune în aplicare viziunea artistică unică.

Munca de detectivi a cercetătorilor a făcut parte dintr-un proiect de conservare și analiză numit „Operațiunea Rondul de noapte”, lansat de Rijksmuseum în 2019. Numele real al picturii, „Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq” (Compania de Miliție a Districtului II sub Comanda Căpitanului Frans Banninck Cocq, n.r.), a devenit „Rondul de noapte” în secolul al XVIII-lea, în parte din cauza acoperirii dense de lac și a trecerii timpului. Odată cu îngălbenirea și întunecarea lacului din cauza anilor de murdărie, privitorii au crezut în mod eronat că scena are loc noaptea.

Straturile de lac au fost înlăturate atunci când pictura a fost curățată în anii 1940, îndepărtând mare parte din întuneric. Dar încă mai era mult de făcut pentru restaurarea și analiza operei de artă. „Operațiunea Rondul de noapte” este „cel mai mare și mai complex proiect de cercetare și conservare din istoria capodoperei lui Rembrandt”, cu scopul de a merge mai adânc în procesul lui Rembrandt decât oricând și de a conserva pictura pentru multe decenii de acum înainte, conform site-ului Rijksmuseum.

Stratul secret dintr-o pictură de Rembrandt, descoperit folosind un cumul de tehnici

Pentru studiu, cercetătorii au combinat datele din scanările la scară mare ale picturii folosind fluorescență cu raze X și difracție de pulberi, precum și spectroscopie de imagine reflexivă. Aceste tehnici inovatoare au creat vizualizări ale elementelor chimice și ale moleculelor, au dezvăluit distribuția lor și au arătat unde s-au format structuri cristaline.

O mostră de vopsea foarte mică, cu o lățime de doar 55 de microni și o lungime de 160 de microni, a fost îndepărtată de pe pictură, scanată și apoi modelată digital în 3D, o nouă abordare care a arătat cum a fost asamblată pictura, a spus Broers.

„De multe ori vezi o pictură ca pe un obiect 2D, dar de fapt, este cu adevărat un obiect 3D pentru că avem toate aceste straturi de vopsea”, a explicat ea. Cercetarea obiectelor 3D necesită o perspectivă 3D, „pentru a înțelege cu adevărat dimensiunea particulelor și cum sunt legate particulele diferiților pigmenți unul de celălalt”.

Timp de decenii, experții au fost intrigați de apariția în întreaga pictură a unor „coșuri” mici de cristale de plumb care au ieșit la suprafață aparent de nicăieri. Plumbul este găsit în mod obișnuit în pigmentul alb de plumb, dar în „Rondul de Noapte” exista puțin alb strălucitor. Fragmentele mici de plumb apăreau chiar și în regiunile cele mai întunecate ale picturii, adâncind și mai mult misterul, a spus Broers. Identificând stratul secret dintr-o pictură de Rembrandt, enigma a fost în sfârșit rezolvată.

„Este o piesă foarte mare a puzzle-ului pentru a înțelege starea actuală a picturii”, a spus cercetătoarea.

Diferența dintre Rondul de noapte și alte lucrări ale pictorului

O altă descoperire importantă făcută în timpul investigațiilor anterioare a fost compoziția stratului de bază, care se află deasupra celui de plumb și este făcută din cuarț și argilă. A fost prima dovadă a folosirii de către Rembrandt a acelei mixturi, pe care a continuat să o folosească (deși nu exclusiv) în restul carierei sale.

În trecut, Rembrandt își pregătea pânzele cu un strat dublu: unul din pământ roșu și apoi unul din pigment alb. Dar „Rondul de Noapte” era mult mai mare decât oricare dintre celelalte lucrări ale sale, măsurând 3,795 metri înălțime și 4,535 metri lungime. Un singur strat de bază ar fi fost mai ușor, mai flexibil și mai ieftin decât stratul său dublu obișnuit, potrivit studiului.

Succesele Operațiunii Rondul de noapte provin dintr-o abordare multilaterală a conservării și protecției sale, a adăugat Broers. Datele din scanările cu raze X au fost evaluate alături de detalii descoperite de experții în curățare și conservare. Interpretarea muzeală a furnizat un context istoric pentru componentele chimice descoperite în straturile de vopsea și grund. Împreună, aceste discipline diverse introduc „Rondul de noapte” în epoca modernă pentru generațiile de iubitori de artă care vor veni.

„Am avut cu adevărat nevoie de toată expertiza întregii echipe a Operațiunii Rondul de noapte pentru a pune totul în context”, a spus Broers.

Vă recomandăm să citiți și:

Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar. „Dacă îți exprimi temerile, ele pot deveni realitate. Sunt suficient de superstițioasă ca să cred asta”

Salvador Dalí, suprarealistul spaniol cu cea mai faimoasă mustață din lume. „Inteligența fără ambiție este ca o pasăre fără aripi”

Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter. „Vreau să construiesc lucruri care să simplifice cu adevărat interacțiunea noastră umană de bază”

Gary Oldman, Dracula lui Francis Ford Coppola și actorul cu cele mai mari încasări din istorie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase