Home » Cultură » Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter. „Vreau să construiesc lucruri care să simplifice cu adevărat interacțiunea noastră umană de bază”

Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter. „Vreau să construiesc lucruri care să simplifice cu adevărat interacțiunea noastră umană de bază”

Publicat: 07.08.2023

Jack Patrick Dorsey (născut la 19 noiembrie 1976) este un antreprenor american din domeniul tehnologiei, filantrop și programator, cel mai bine cunoscut ca fiind co-fondator și fost director executiv al Twitter, una dintre cele mai populare platforme de socializare din lume, precum și co-fondator, director executiv principal și președinte al Block, dezvoltatorul platformei de servicii financiare Square.

În 2006, Dorsey, care co-fondase Twitter împreună cu Biz Stone, Noah Glass și Evan Williams (pentru numele domeniului plătind 7000$), la 21 martie, ora 9.50 pm, a transmis primul tweet postat vreodată pe această platformă. Mesajul suna așa: „doar îmi setez twttr”.

Twitter, pe a cărui platformă sunt permise utilizatorilor mesaje scurte numite „tweet-uri”, limitate la 280 de caractere, a câștigat rapid popularitate, devenind una dintre cele mai importante rețele de socializare. Twitter a ajuns la aproximativ 300 de milioane de utilizatori activi zilnic și este cea mai populară platformă socială pentru știri și evenimente curente, multe dintre tweet-urile postate fiind politice.

Pasionat de mic de tehnologie

Pasionat de mic de tehnologie, Dorsey a creat în adolescență un software de dispecerizare a taxiurilor care, mai apoi, a fost adoptat de companiile de taxiuri. A urmat cursurile Universității din New York, iar în 1999 s-a mutat în San Francisco, unde a pus bazele unei companii care, prin intermediul internetului, gestiona activitatea curierilor și a vehiculelor de urgență precum și a taxiurilor. Ideea transmiterii instantanee a mesajelor scrise a avut-o în anul 2000, pornind de la principiile pe care deja le inventase odată cu soft-ul pentru aparatura destinată dispeceratului, ideea de bază fiind păstrarea legăturii cu apropiații. Viziunea lui Dorsey a fost materializată șase ani mai târziu, în 2006, când alături de prietenii lui, Noah Glass, Biz Stone și Evan Williams, a lansat, la 21 martie 2006, platforma Twitter.

Până în octombrie 2008, Jack Dorsey a deținut funcția de director general al Twitter, după care a fost înlocuit de Evan Williams. În urma acestui pas, simțindu-se cumva nesigur pe mișcările din interiorul companiei, Dorsey a fondat în 2009 Square, o companie de plăți digitale (aceasta pune la dispoziția utilizatorilor instrumentele prin care întreprinderile acceptă plățile cu cardurile de credit prin intermediul telefoanelor mobile). Cu acest pas făcut, poziția lui Dosey în cadrul Twitter a început să fie discutabilă, atât doi dintre partenerii săi, fondatori ai Twitter, cât și investitorul miliardar Paul Singer, făcând presiuni asupra lui pentru a renunța la unul dintre roluri, întrucât gestionarea celor două afaceri i-ar fi diminuat din potențialul oferit companiei Twitter.

Jack Dorsey a creat mai multe facilități ale rețelei Twitter

În 2011, lui Dorsey i s-a oferit poziția de președinte executiv al Twitter, iar în 2015 a preluat din nou funcția de CEO. În perioada care a urmat, Jack Dorsey a creat mai multe facilități ale rețelei Twitter, inclusiv introducerea transmisiunilor video live și monitorizarea și combaterea conținutului cu tentă abuzivă și hărțuitoare.

Cu toate acestea, munca în paralel pe care o avea, atât la Twitter, cât și la Square, a nemulțumit în continuare investitorii, contrariindu-i și pe unii dintre utilizatori. Din nou, problema care s-a pus a indicat către faptul că managementul lui Dorsey nu poate avea un potențial maxim, atâta timp cât își împarte îndatoririle.

Jack Dorsey i-a interzis lui Donald Trump accesul la Twitter

În 2019, Jack Dorsey a anunțat că dorește să plece pentru șase luni în Africa, planuri care i-au fost date peste cap și, implicit, anulate de apariția pandemiei de Coronavirus. Între timp, pe lângă nisipurile mișcătoare în care deja se afla, din cauza dublei sale funcții de conducere, Dorsey a mai făcut niște pași care, practic, îl afundau și mai mult în controversele din interiorul companiei, stârnind furtuni politice.

În plină campanie electorală, Jack Dorsey, care în acea perioadă lucra de la distanță, de pe o insulă privată din Polinezia Franceză, a decis să-i interzică fostului președinte american Donald Trump accesul pe platforma Twitter, din cauza declarațiilor agresive pe care politicianul american le posta și care duseseră la acte de violență, inclusiv atacul de la Capitoliul Statelor Unite. În momentul în care a fost suspendat de la Twitter, Dorsey adunase aproape 89 de milioane de fani pe contul lui de Twitter.

„Aceasta a fost decizia corectă pentru Twitter”

În urma tensiunilor care apăruseră în interiorul Twitter ca urmare a deciziei luate, Dorsey, scria New York Times la acea dată, a postat un șir de 13 tweet-uri în care a transmis că „nu sărbătorim și nici nu ne mândrim cu faptul că a trebuit să îl interzicem pe @realDonaldTrump” și că „o interdicție este un eșec al nostru, un obstacol în promovarea unei conversații sănătoase”. (…)

„Aceasta a fost decizia corectă pentru Twitter. Ne-am confruntat cu o situație extraordinară și nesustenabilă care ne-a forțat să ne concentrăm toate acțiunile noastre asupra siguranței publice.”

La 21 noiembrie 2021, Jack Dorsey a surprins din nou atunci când a anunțat că demisionează de la Twitter, în locul lui numindu-l director de tehnologie pe Parag Agrawal.

„Nu știu dacă a auzit cineva, dar am demisionat de pe Twitter”

„Nu știu dacă a auzit cineva, dar am demisionat de pe Twitter”, a scris atunci Dorsey pe contul său Twitter.

„Am decis să plec de la Twitter deoarece consider că firma este pregătită să meargă mai departe. Încrederea mea în Parag în calitate de CEO al Twitter este totală. Munca sa din ultimii 10 ani a fost revoluționară. Sunt profund recunoscător pentru priceperea și atașamentul său. Este timpul ca el să preia conducerea”, a declarat Dorsey.

Jack Dorsey are o avere de aproximativ 14 miliarde de dolari. Conform yahoonews.com, după ce a plecat de la Twitter, Dorsey a fost curatat de Mark Zuckerberg care-i propusese nu doar un rol în cadrul Facebook, dar luase în considerare inclusiv cumpărarea Twitter. Dorsey a refuzat oferta.

În ciuda miliardelor pe care le posedă, Dorsey încearcă să ducă o viață oarecum simplă. Atât cât se poate. Îi plac plimbările pe jos, uneori merge și cu autobuzul, mănâncă sănătos, face yoga și meditează.

În prima sa tinerețe, Jack Dorsey a fost maseur și a renunțat la ambele facultăți pe care le începuse. Miliardarul este necăsătorit la momentul publicării acestui articol.

Surse:

https://www.nytimes.com/2021/01/16/technology/twitter-donald-trump-jack-dorsey.html

https://www.britannica.com/biography/Jack-Dorsey

https://www.forbes.com/profile/jack-dorsey/?sh=617723d42372

Vă mai recomandăm să citiți și:

Elon Musk vrea să schimbe logo-ul Twitter

Twitter amenință că dă în judecată Meta din cauza noii aplicații Threads

Elon Musk a hărțuit public un cercetător pe platforma sa Twitter

Elon Musk s-a certat cu un angajat pe Twitter. De la ce a pornit totul?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase