Home » Istorie » Cele mai vechi așezări din lume au fost construite de o cultură la care nimeni nu se aștepta

Cele mai vechi așezări din lume au fost construite de o cultură la care nimeni nu se aștepta

Cele mai vechi așezări din lume au fost construite de o cultură la care nimeni nu se aștepta
Ilustrație de N. Golovanov, S. Krubeck & S. Juncker. Credit foto: Piezonka H, et al., Antiquity. 2023;97(396):1381-1401. doi:10.15184/aqy.2023.164
Publicat: 23.12.2023

Cu mii de ani înainte ca popoarele antice din Eurasia Centrală să învețe să cultive, grupurile de vânători-culegători din subarctica construiau unele dintre primele așezări permanente și fortificate, contestând ideea că agricultura era o condiție prealabilă pentru ca societățile „să se așeze”.

Cercetătorii cred acum că au datat cele mai vechi fortificații cunoscute din nordul înghețat, dacă nu din lume, în apropierea râului Amnya din Siberia de Vest.

Siturile arheologice din Amnya au fost descoperite oficial începând cu 1987, dar datarea recentă cu radiocarbon a arătat că principala casă cu gropi de la situl Amnya I și fortificațiile sale datează de aproximativ 8.000 de ani.

Ce a arătat datarea cu radiocarbon?

Clădirea străveche este acum doar o depresiune largă în pământ, dar a fost cândva protejată de un șanț și, probabil, și de o altă casă de groapă. Datarea cu radiocarbon sugerează că a fost construită în ultimul secol al mileniului VII î.Hr.

Mai târziu, în mileniul al șaselea î.Hr., au fost construite alte două șanțuri în partea din spate a sitului. Împreună cu alte câteva clădiri, maluri și garduri, aceste caracteristici reprezintă o perioadă în care situl a fost ocupat mai consistent.

Cele mai vechi fortificații cunoscute din nordul înghețat

Situl Amnya II a fost, de asemenea, construit la 50 de metri spre est în această perioadă.

Potrivit unei echipe internaționale de arheologi, condusă de cercetători de la Universitatea Liberă din Berlin, ambele situri pun la îndoială noțiunea tradițională despre ceea ce erau capabile să facă grupurile de vânători-culegători.

Este clar că nu doar comunitățile agricole din Epoca de Piatră au construit așezări permanente și fortificate.

„Noile noastre examinări dezvăluie faptul că locuitorii din Siberia de Vest duceau un stil de viață sofisticat, bazat pe resursele abundente ale mediului de taiga”, spune arheologul Tanja Schreiber de la Institutul de Arheologie Preistorică din Berlin.

Taiga din Siberia de Vest este un habitat de pădure de conifere, uneori mlăștinoasă, prezent în zona subarctică. În jurul anului 6.000 î.e.n., taigaua de lângă Amnya ar fi găzduit turme de elani și reni, în timp ce apa ar fi fost plină de pești, cum ar fi știucă și salmonide.

Deși nu este pe deplin clar ce protejau fortificațiile din Amnya, cercetătorii bănuiesc că situl conținea surplusul de alimente, probabil ulei de pește, pește și carne, afumate și depozitate pentru a fi păstrate, scrie ScienceAlert.

Ce protejau fortificațiile din Amnya?

Rămășițele de ceramică decorată în mod complicat găsite în sit sunt probabil vasele în care a fost păstrată mâncarea.

Nu este clar dacă clădirile din siturile Amnya erau locuite sau apărate pe tot parcursul anului. Dar, cel puțin pentru o parte din anotimpuri, acesta pare să fi fost locul de stabilire a unui grup de vânători-culegători din vestul Siberiei.

În această regiune a lumii au fost descoperite alte câteva forturi din epoca de piatră, dar niciunul nu este la fel de vechi ca situl Amnya I. În Europa, siturile comparabile apar abia câteva secole mai târziu și numai după apariția agriculturii.

În mod tradițional, arheologii au presupus că comunitățile nu erau încă suficient de „complexe” din punct de vedere social sau politic pentru a construi structuri monumentale și permanente care trebuiau întreținute sau apărate.

Cu toate acestea, cercetările în curs de desfășurare sugerează că, de fapt, cultivarea culturilor și creșterea animalelor nu sunt singurele stimulente pentru o astfel de activitate.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Imagini prin satelit declasificate din Războiul Rece au dezvăluit fortificații romane antice

Ucrainenii vor să construiască fortificații la Kiev în valoare de 17 milioane de lire sterline

Fortificaţie din secolul al XVIII-lea din Dolj va fi reabilitată cu peste 500.000 de euro

Cine a construit mega-forturile din Epoca Bronzului din Europa?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase