Home » Istorie » Inscripții grecești, descoperite pe un munte din Asia Centrală

Inscripții grecești, descoperite pe un munte din Asia Centrală

Inscripții grecești, descoperite pe un munte din Asia Centrală
Foto: Bobomullo Bobomulloev/Eurek Alert
Publicat: 05.01.2024

Pe un munte din Tadjikistan, o țară din Asia Centrală, au fost descoperite recent inscripții grecești gravate în piatră.

Acest inscripții grecești din regiunea Bactriană a acelei zone sunt „ΕΙΔΙΗΛΟ Υ…ϸΑΟΝΑΝϸΑΕ ΟΟΗ-ΜΟ ΤΑΚ-ΤΟΕ”, ceea ce se traduce prin „Acesta este… al regelui regilor, Vima Tactu”, conform lui Nicholas Sims-Williams, specialist de frunte în studiul limbii Bactriene.

Bactriana era scrisă în principal cu un alfabet bazat pe alfabetul grec, cunoscut nativ sub numele de αριαo (Arya). După cucerirea Bactriei de către Alexandru cel Mare în 323 î.Hr., greaca a fost limba administrativă a succesorilor săi elenistici, regatele Seleucid și Greco-Bactrian, timp de aproximativ două secole.

Inscripții grecești, descoperite în locuri greu de studiat

Mai târziu, Imperiul Kushan a păstrat limba greacă în scopuri administrative, dar a trecut rapid la limba Bactriană. Inscripția Rabatak din Bactria (descoperită în 1993 și descifrată în 2000) consemnează că regele Kushan Kanishka (c. 127 d.Hr.) a renunțat la greacă („ionică”) ca limbă administrativă în favoarea Bactrianei („limba Arya”).

Ca rezultat, limba greacă a dispărut din uzul oficial, rămânând doar limba Bactriană. Însă alfabetul grec a persistat și a fost folosit pentru a scrie în limba Bactriană, potrivit Greek Reporter.

Arheologii nu au de obicei ocazia să descopere noi monumente în Tadjikistan din cauza peisajelor naturale ale țării. Monumentele din zonele montane greu accesibile sunt în mod deosebit dificil de identificat. Cu toate acestea, localnicii fac acest lucru și raportează descoperirile către arheologi.

De exemplu, în 1932, un cioban local numit Jura Ali a descoperit un coș plin cu documente pe Muntele Mug. Descoperirea s-a dovedit a fi unică, deoarece a fost primul text în limba Sogdiană găsit pe teritoriul istoric Sogd. Acest studiu a condus în cele din urmă la descoperirea așezării vechi Penjikent.

La fel, un locuitor al satului Shol din districtul Hisor Sanginov a descoperit inscripții într-o scriere necunoscută în munți. Bobomullo Bobomulloev, cercetător la Institutul de Istorie, Arheologie și Etnografie al Academiei Naționale de Științe din Tadjikistan, s-a ocupat de examinarea descoperirii.

Un text antic

După o analiză mai atentă, inscripțiile de pe stâncă s-au dovedit a fi într-adevăr într-un limbaj vechi. Acestea au fost găsite în partea de nord a defileului, lângă afluentul drept al râului Almosi, într-un loc foarte pitoresc cunoscut printre populația locală sub numele de Khoja Mafraj.

Ciobanul local Sanginov Khaitali, care a făcut descoperirea, a spus că prima dată când a vizitat zona, a găsit chiar mai multe. Dar din cauza avalanșelor, fragmentele cu inscripții au căzut la poalele stâncii. Partea care a supraviețuit este gravată pe o suprafață plană de stâncă în trei linii, unde există douăzeci și trei de litere.

Bactria este o regiune istorică antică din Asia Centrală, situată între lanțul muntos Hindu Kush și râul Oxus, acum numit râul Amu Darya. Regiunea mai poartă și numele de „Balkh”, după unul dintre râurile afluente ale lui Amu Darya. Chiar dacă în istorie a fost o regiune unită, acum este împărțită între multe țări din Asia Centrală, printre care se numără Turkmenistan, Afganistan, Uzbekistan, Tadjikistan și Pakistan. Două dintre cele mai importante orașe ale sale astăzi sunt Samarkand, în Uzbekistan, și Kunduz, în nordul Afganistanului.

Inscripții grecești, descoperite în zona antică Bactria

Primele relatări grecești despre dovezile arheologice indică faptul că zona estică a Persiei și nord-vestul Indiei au fost locuite de imperii încă din anii 2500 î.Hr. În secolul al VI-lea î.Hr., Cirus cel Mare a cucerit Bactria și a adăugat-o la Imperiul Persan. Atunci când Darius al III-lea a căzut în fața lui Alexandru cel Mare în Bătălia de la Gaugamela (Arbela) în 331 î.Hr., Bactria a fost aruncată în haos. Din cauza rezistenței locale puternice, armatei grecești i-au trebuit doi ani pentru a reprima insurecția bactriană, dar puterea lor era cel mult fragilă.

Alexandru cel Mare a avut un rol important în aducerea poporului și culturii grecești în teritorii destul de îndepărtate de Marea Mediterană. Perioada elenistică dintre 323 și 331 î.Hr. a introdus diversitate la un nivel mai mare, transformări culturale și amestecuri aduse de sosirea grecilor în Asia de Vest și Centrală.

Pe partea de est se află Bactria, o regiune izolată care a găzduit unicul Regat Greco-Bactrian.

Istoricul grec Herodot a scris că în timpul războaielor greco-persane (499-449 î.Hr.), după ce a asediat colonia greacă Barca din Cirenaica timp de nouă luni, regele persan Darius a dus populația orașului la sclavie și „le-a dat un oraș din Bactria în care să locuiască”.

Totuși, abia la cucerirea lui Alexandru prezența greacă în regiune a devenit mai substanțială. După moartea sa, aceasta a format partea cea mai vestică a Imperiului Seleucid, numit după dinastia greco-macedoneană care a guvernat mare parte a Orientului Mijlociu în perioada elenistică.

Vă recomandăm să citiți și:

Mesajul secret trimis regelui Ferdinand de împăratul austro-ungar la începutul anului 1918. Ce conținea?

Un băiat din Scoția care săpa după cartofi a dezgropat „o capodoperă a sculpturii egiptene”

O descoperire monumentală despre neanderthalieni arată că vorbeau ca oamenii

Descoperire importantă la Casas del Turuñuelo, un sit din Epoca Fierului din sud-vestul Spaniei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase