Home » Istorie » Violet Jessop, eroina de pe Titanic

Violet Jessop, eroina de pe Titanic

Violet Jessop, eroina de pe Titanic
Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 14.01.2024

Violet Jessop (1 octombrie 1887 – 5 mai 1971) a fost însoțitoare de bord pe Titanic și asistentă medicală pe vasul Britannic.

A lucrat pe toate cele trei nave din clasa Olympic și a supraviețuit tuturor celor trei incidente majore de pe fiecare dintre ele: Coliziunea RMS Olympic cu HMS Hawke, scufundarea Titanicului și scufundarea HMHS Britannic.

Este una dintre cei 706 supraviețuitori ai Titanicului, nava scufundându-se la 14 aprilie 1912, în urma tragediei pierzându-și viața peste 1500 de oameni. Jessop a fost considerată o eroină, având în vedere faptul că datorită profesionalismului și stăpânirii de sine în condițiile tragice în care a fost implicată nava Titanic, a reușit să salveze numeroase vieți.

Violet Constance Jessop, argentiniană de origine irlandeză

Violet Constance Jessop, argentiniană de origine irlandeză, a lucrat ca stewardesă și asistentă medicală pe un pachebot la începutul secolului XX. Născută la 2 octombrie 1887, în Bahía Blanca, Argentina, Violet a fost fiica unor imigranți irlandezi, familia ei mutându-se în Anglia în 1903, după moartea tatălui ei. Pentru a ajuta la întreținerea familiei, Violet Jessop și-a căutat de muncă, decizia conducând-o în lumea serviciilor maritime, acolo unde avea să își petreacă o mare parte din viață.

Astfel, călătoria maritimă a lui Jessop a început din momentul angajării ei ca stewaredesă în cadrul companiei White Star Line care, în 1910, i-a oferit un contract la bordul RMS Olympic. Și-a impresionat rapid superiorii cu dedicarea, etica muncii și capacitatea de a-și păstra calmul în condiții de stres și presiune. Aceste trăsături îi vor fi de folos în anii următori, deoarece, fără să vrea, s-a angajat pe o cale care o va împinge în inima unora dintre cele mai importante evenimente maritime ale secolului XX.

Avea 24 de ani atunci când a urcat la bordul Titanicului

Cea mai faimoasă asociere a lui Violet Jessop este cea cu RMS Titanic, un nume rămas în istorie din cauza scufundării tragice a vasului la 14 aprilie 1912. Jessop avea 24 de ani atunci când a urcat la bordul Titanicului, cea mai luxoasă și cea mai mare navă din lume, în calitate de stewardesă. La 10 aprilie 1912, Titanicul a plecat din portul Southampton, Anglia, cu destinația New York. Pe 14 aprilie, în a patra zi a călătoriei, nava s-a ciocnit cu un ghețar observat prea târziu în Marea Mediterană, coliziunea provocând scufundarea treptată a vasului de mari dimensiuni. Simțind pericolul, Violet i-a alertat pe pasagerii care nu vorbeau limba engleză despre situația de urgență și i-a îngrămădit pe o barcă de salvare, astfel, în mijlocul haosului și panicii, Jessop dând dovadă de un calm și un curaj remarcabile.

După ce a ajutat la îmbarcarea rapidă în bărcile de salvare a femeilor și copiilor, Violet s-a urcat și ea în barca de salvare cu numărul 16, ținând în brațe copilul unei persoane străine. În timp ce Violet și alți câțiva pasageri, în ultime eforturi, reușeau să urce în bărcile de salvare, Titanicul s-a scufundat complet. La scurt timp, Nava RMS Carpathia a venit în ajutorul naufragiaților, salvându-i atât pe Violet, cât și pe cei care se aflau cu ea în aceeași barcă și în celelalte bărci care reușiseră să scape.

S-a numărat printre puținii norocoși din bărcile de salvare

Violet Jessop s-a numărat printre puținii norocoși care și-au asigurat un loc pe o barcă de salvare și care au supraviețuit dezastrului. Iar supraviețuirea ei din catastrofa Titanicului nu a fost o coincidență. Cu doar un an înainte, Violet a fost martora unei coliziuni în care a fost implicată nava soră a Titanicului, RMS Olympic, incidentul pregătind-o pentru tipul de haos controlat care însoțește astfel de situații de urgență. Abilitatea lui Jessop de a rămâne calmă în mijlocul catastrofei și prezența de spirit i-au determinat pe unii să o numească „Miss Unsinkable” („Domnișoara care nu poate fi scufundată”), o poreclă care o va însoți pe tot parcursul vieții.

Scufundarea Titanicului nu a fost sfârșitul experiențelor maritime ale lui Violet Jessop. În ciuda acestei încercări traumatizante, ea și-a continuat cariera pe mare, demonstrându-și dedicarea reală față de profesia sa. În anii care au urmat dezastrului de pe Titanic, Jessop a servit la bordul mai multor nave, inclusiv pe HMHS Britannic, o altă navă aparținând White Star Line.

Violet Jessop și-a demonstrat și abilitățile de asistentă medicală

În timpul Primului Război Mondial, atunci când Britannic a fost transformat în navă-spital, Violet Jessop și-a demonstrat și abilitățile de asistentă medicală, ajutând soldații răniți și implicându-se în evacuarea oamenilor de pe navă atunci când aceasta a lovit o mină și s-a scufundat în 1916, marcând cel de-al treilea dezastru maritim al lui Jessop care, încă o dată, prin curajul și rezistența ei și-a asigurat supraviețuirea.

Violet Jessop a continuat să lucreze ca stewardesă până la pensionare, în 1950, la vârsta de 63 de ani. A murit în Anglia în 1971, la vârsta de 83 de ani.

În perioada care a urmat momentului retragerii ei din domeniul care a făcut-o faimoasă dar pe care l-a și servit cu dedicație și pasiune, Violet Jessop este citată de presa internațională povestind cum, într-o noapte, a fost trezită de țârâitul unui telefon: „Ați salvat un copil când s-a scufundat Titanicul?”, a întrebat vocea de femeie care sunase. „Da”, a răspuns Violet. Persoana de la celălalt fir al telefonului i-a replicat: „Eu sunt copilul pe care l-ați salvat”. Din păcate, nu s-a aflat identitatea celei pe care Violet o luase cu ea în barca de salvare a Titanicului, ținând-o strâns în brațe.

James Cameron a efectuat 12 scufundări pe adevăratul Titanic

Intrând puțin în lumea filmului lui James Cameron care a relatat în manieră proprie dezastrul de pe vasul Titanic, IMDb dezvăluie că regizorul însuși a efectuat 12 scufundări pe adevăratul Titanic, experiență pe care a considerat-o absolut unică și copleșitoare din punct de vedere emoțional. În timpul primei sale excursii, după ce a filmat cadrele pe care și le dorea pentru pelicula lui de succes, în momentul în care a ieșit la suprafață, Cameron a izbucnit în lacrimi, realizând amploarea tragediei istorice la care tocmai fusese martor.

Tot IMDb scrie că James Cameron și-a dedicat mai multe ore în preajma navei Titanic decât au făcut-o pasagerii ei cât timp se aflau încă în viață.

De asemenea, filmul, cu excepția scenelor care aduc acțiunea în zilele noastre și a genericelor de început și de sfârșit, au o durată totală de două ore și patruzeci de minute, exact cât a durat scufundarea Titanicului, iar coliziunea cu aisbergul ar fi durat 37 de secunde, ceea ce reprezintă durata scenei coliziunii din film.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0120338/

https://www.imdb.com/title/tt0120338/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.mentalfloss.com/posts/titanic-survivor-violet-jessop-facts

https://www.nationalgeographic.co.uk/history-and-civilisation/2023/03/she-survived-the-titanic-but-it-wasnt-the-only-time-she-faced-death-at-sea

https://www.encyclopedia-titanica.org/community/threads/the-baby-moody-gave-violet-jessop.54448/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Povestea naufragiului navei Britannic, sora Titanicului

Tragedia submersibilului Titan, comparată de James Cameron cu scufundarea Titanicului

De ce cred conspiraționiștii că Titanicul nu s-a scufundat niciodată?

Un operator amator de radio a auzit semnalul SOS de pe Titanic, însă nimeni nu l-a crezut

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase