Home » Știință » Un capitol din Biblie, necunoscut până acum, a fost dezvăluit cu ultraviolete

Un capitol din Biblie, necunoscut până acum, a fost dezvăluit cu ultraviolete

Sursa foto: Kessel, G. (2023)/ New Testament Studies
Publicat: 28.05.2023

Oamenii de știință care folosesc fotografia cu ultraviolete (UV), o tehnică prin care sunt dezvăluite detalii invizibile ochiului uman, au găsit o versiune veche a unui capitol din Biblie, care a fost ascunsă sub o altă secțiune a textului timp de peste 1.500 de ani. 

Istoricul Grigory Kessel, de la Academia Austriacă de Științe, a anunțat descoperirea într-un articol publicat în revista New Testament Studies.

Potrivit lui Kessel, acesta a folosit fotografia cu ultraviolete pentru a vedea textul anterior sub trei straturi de cuvinte scrise pe un palimpsest – un tip de manuscris antic, pe care oamenii îl foloseau pentru a scrie peste alte cuvinte, dar care, adesea, lăsa urme ale scrisului original.

Primele faze ale evoluției textuale a Bibliei

Palimpsestele erau folosite în Antichitate din cauza lipsei de pergament. Cuvintele erau scrise pe material în mod repetat, până când mai multe straturi acopereau cuvintele scrise anterior, potrivit Science Alert.

Textul descris în descoperirea lui Kessel este o versiune necunoscută a capitolului 12 din Cartea lui Matei, care a făcut parte inițial din vechile traduceri siriene ale Bibliei, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, a declarat Kessel. El a precizat că a făcut descoperirea în manuscrisul deținut la Biblioteca Vaticanului.

Potrivit comunicatului de presă, manuscrisul oferă cercetătorilor o „șansă unică” de a înțelege evoluția textului biblic și prezintă unele diferențe față de traducerile moderne ale Bibliei.

Traducerea siriacă recent descoperită este ușor diferită

Versiunea originală în limba greacă a textului Matei 12:1, care este mai frecvent utilizată în prezent, spune: „În acel timp, Iisus a trecut prin lanurile de grâu în ziua de Sabat, iar ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să culeagă spicele de grâu și să mănânce”.

Traducerea siriacă recent descoperită, însă, este ușor diferită. Aceasta spune: „au început să culeagă spicele de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce”.

Vă mai recomandăm și: 

Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

Test de cultură generală. Tu știi cine a scris Biblia?

Stâncile de la Meteora, locul în care oamenii pot să-și găsească pacea și armonia

Piscina din Siloam, locul străvechi în care Iisus Hristos ar fi înfăptuit miracole

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase