Home » Istorie » Povestea „Omului din Vittrup”, elucidată după mai bine de 5.000 de ani

Povestea „Omului din Vittrup”, elucidată după mai bine de 5.000 de ani

Povestea „Omului din Vittrup”, elucidată după mai bine de 5.000 de ani
Foto: Anders Fischer et al., PLOS ONE, 2024
Publicat: 22.02.2024

Omul din Vittrup s-a născut de-a lungul coastei scandinave înainte de a se muta în Danemarca, unde ulterior a fost sacrificat.

Asta arată un studiu publicat în revista PLOS ONE de către Anders Fischer, de la Universitatea din Gothenburg (Suedia), și colegii săi.

Omul din Vittrup este porecla unui schelet din Epoca de Piatră descoperit într-o mlaștină din nord-vestul Danemarcei, datând din perioada 3300-3100 î.Hr. Caracterul fragmentat al resturilor, cum ar fi craniul spart, indică faptul că acesta a fost ucis într-un sacrificiu ritualic, o practică obișnuită în această regiune la acea vreme.

Cine a fost Omul din Vittrup?

După ce un studiu ADN a constatat că semnătura genetică a Omului din Vittrup este distinctă față de scheletele contemporane locale, Fischer și colegii săi au fost inspirați să combine dovezi suplimentare pentru a reconstrui istoria de viață a acestui individ din Epoca de Piatră la o rezoluție fără precedent.

Izotopii de stronțiu, carbon și oxigen din smalțul dentar al Omului din Vittrup indică o copilărie petrecută de-a lungul coastei Peninsulei Scandinave. Confirmând acest lucru, analiza genetică a relevat o relație strânsă între acesta și oamenii mezolitici din Norvegia și Suedia.

Analiza suplimentară a izotopilor și a proteinelor din dinți și oase indică o schimbare în dietă de la alimente de coastă (mamifere marine și pești) în prima parte a vieții la alimente provenite de la ferme (inclusiv oi sau capre) în etapele ulterioare ale adolescenței.

O imagine a trecutului cum nu s-au mai făcut

Aceste rezultate sugerează că această persoană și-a petrecut primii ani într-o societate de vânători-culegători din nord înainte de a se muta într-o societate agricolă din Danemarca. Nu este clar de ce s-a mutat, deși autorii sugerează că ar fi putut fi un comerciant sau captiv care s-a integrat în societatea locală. Rămân întrebări enigmatice despre schelet, dar această înțelegere detaliată a istoriei sale de viață geografice și alimentare oferă noi perspective asupra interacțiunilor dintre societățile mezolitice și neolitice din Europa.

„Din câte știm, aceasta este prima dată când cercetarea a reușit să cartografieze istoria de viață a unui locuitor din nordul Europei cu un astfel de grad ridicat de detaliu și la o distanță temporală atât de mare”, menționează autorii, citați de EurekAlert.

Vă recomandăm să citiți și:

Un templu dedicat lui Hercule și Alexandru cel Mare a fost dezgropat în Irak

Inscripții grecești, descoperite pe un munte din Asia Centrală

Mesajul „neobișnuit” găsit pe un sfinx din bronz dintr-o fostă așezare dacică

Descoperire monumentală: Un palat vechi de 4.000 de ani, găsit într-un oraș antic din China

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase