Home » Istorie » Arheologii au scos la lumină un monument neolitic unic pe Insula Arran

Arheologii au scos la lumină un monument neolitic unic pe Insula Arran

Arheologii au scos la lumină un monument neolitic unic pe Insula Arran
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.09.2023

Sub lanul de pe coasta de sud-vest a Insulei Arran, dominat de herghelii, a fost descoperit un monument neolitic. Monumentul datează între anii 4000 și 3000 î.Hr. și ar putea fi singurul exemplu complet din Marea Britanie.

În luna august, arheologii și voluntarii locali au început săpăturile la Drumadoon în ceea ce este aproape sigur singurul monument cursus neolitic complet descoperit în Marea Britanie.

Se crede că aceste vaste incinte dreptunghiulare, care datează între anii 4000 și 3000 î.Hr., au fost construite ca spații pentru procesiuni, ceremonii și adunări, separate în mod deliberat de așezările cotidiene sau de terenurile agricole, scrie The Guardian.

Un monument neolitic cu o lungime de peste 1 kilometru

Având dimensiuni cuprinse între 200 de metri și 10 km lungime și delimitate de șanțuri și maluri sau, uneori, de stâlpi mari de stejar, ele reprezintă cele mai mari și mai vechi construcții monumentale cunoscute în insule.

Monumentul din Arran, cu o lungime de aproximativ 1,1 km, se află în apropierea cercurilor de piatră din Machrie Moor, care a fost în mod clar un loc ceremonial important pentru popoarele antice, deși este anterior ridicării lor.

Structura a fost amplasată strategic

„Este amplasat strategic pentru a-i duce pe oameni de pe coastă până în interiorul insulei și pentru a pune în valoare Macrie Moor”, spune Kenny Brophy, lector superior de arheologie la Universitatea din Glasgow și specialist în cursus.

Este posibil ca oamenii care au construit cursus-ul, care ar fi fost unii dintre primii fermieri din Scoția, să îl fi folosit pentru a ghida vizitatorii, dar acestea au fost create în principal pentru spectacol.

Un „liant social fenomenal” care să îi lege pe oameni

După ce a excavat doar aproximativ 1% din malul cursusului folosind unelte moderne, Brophy spune că există o poveste remarcabilă despre oamenii neolitici care au creat situl folosind bețe și unelte din os.

El crede că acesta a fost construit de-a lungul a zeci de ani fie de un mic grup local, fie de echipe de muncitori în trecere, ca parte a unui pelerinaj. Trebuie să fi existat un „liant social fenomenal” care să îi lege pe oameni pentru a realiza ceea ce a fost probabil viziunea unui lider religios sau politic al vremii, a spus el.

Se crede că este singurul exemplu complet din Marea Britanie

Rămășițele monumentului, neobișnuit de bine conservate datorită amplasării în zona montană, departe de zonele de agricultură intensivă, și a prezenței turbăriei, au fost descoperite pentru prima dată de un studiu Lidar – o metodă cu lumină laser folosită pentru a examina suprafața Pământului – realizat de Historic Environment Scotland în urmă cu cinci ani.

Nicki Whitehouse, profesor de științe arheologice la Universitatea din Glasgow și un alt membru al echipei principale de investigație, spune că descoperirile inițiale au dezvăluit o combinație extrem de neobișnuită de peisaj ceremonial alături de peisaj agricol.

Săpăturile au fost asistate de o echipă dedicată de studenți la arheologie de la Universitatea din Glasgow și de arheologi și academicieni din întreaga Marea Britanie, dar a fost, de asemenea, o oportunitate pentru comunitatea locală de a se implica, spune Gavin MacGregor, directorul Archaeology Scotland.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii au descoperit dovezi ale unor decapitări ritualice într-o piramidă mayașă

Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite la o piramidă mayașă din Mexic

Structuri antice de piatră găsite în Arabia Saudită au dezvăluit ritualuri misterioase

Un dodecaedru roman misterios găsit în Belgia ar fi fost folosit în ritualuri magice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase