Home » Istorie » Artefactul misterios care ar putea elucida expediția unui celebru explorator spaniol

Artefactul misterios care ar putea elucida expediția unui celebru explorator spaniol

Artefactul misterios care ar putea elucida expediția unui celebru explorator spaniol
Credit foto: SMU via EurekAlert
Publicat: 10.03.2024

Un artefact din obsidian, cu o lungime de puțin peste 5 centimetri, găsită probabil pe o fermă din regiunea americană Texas Panhandle, ar putea fi mai importantă decât pare la prima vedere.

Mai exact, atunci când antropologul Matthew Boulanger de la SMU se uită la ea, îi vine în minte imaginea exploratorului spaniol Francisco Vasquez de Coronado care își croia drum prin câmpiile de acum mai bine de 470 de ani în căutarea unui oraș de aur legendar.

Boulanger crede că unealta din piatră cu muchie ascuțită a fost probabil scăpată de un membru al expediției lui Coronado, care includea oameni indigeni din Mexic, în timp ce străbăteau părți din Texas, New Mexico, Arizona, Oklahoma și Kansas, potrivit EurekAlert.

Teoria sa este susținută de analiza spectrometrică a compoziției chimice a lamei, care o leagă de lanțul muntos Sierra de Pachuca din Mexic, acolo unde populația indigenă a folosit obsidianul pentru a produce unelte tăioase până la cucerirea spaniolă.

,,Acest mic artefact modest îndeplinește toate cerințele pentru a constitui o dovadă convingătoare a prezenței Coronado în Texas panhandle”, a declarat Boulanger. ,,Este forma corectă de artefact, este pe deplin în concordanță cu alte descoperiri, este materialul corect, a fost găsit în locația corectă și nu există indicii ale unei farse intenționate.”

O unealtă din piatră cu muchie ascuțită

Boulanger, director al Colecțiilor de cercetare arheologică din cadrul Colegiului Dedman de Științe Umaniste și Științe al SMU, și-a publicat descoperirile în Journal of the North Texas Archeological Society, împreună cu Charlene Erwin.

Alți cercetători au urmărit traseul exploratorilor spanioli și al indigenilor din Mexic prin ceea ce este acum Statele Unite prin prezența lamelelor de obsidian din centrul Mexicului; deoarece lamele erau fragile, au fost aruncate pe drum pe măsură ce se rupeau.

artefact
Credit foto: SMU via EurekAlert

Boulanger a examinat artefactul după moartea colecționarului său. Dar o hartă reconstituită a expediției lui Coronado arată că, probabil, călătorii au trecut pe lângă sau prin ferma de lângă McLean Texas, unde a crescut colecționarul Lloyd Erwin.

În copilărie, Erwin a devenit interesat de artefactele istorice și a început să colecționeze obiecte pe care le-a găsit la fermă. Ani mai târziu, nora sa, Charlene, i-a cerut lui Boulanger să autentifice unele dintre piesele de obsidian dintr-o colecție de artefacte pe care le avea înrămate.

La o examinare mai atentă, Boulanger a observat o nuanță verzuie la o piesă de obsidian care părea să fi fost pusă în ramă ca o idee ulterioară.

O descoperire arheologică

Cu ajutorul unui spectrometru, Boulanger a urmărit obsidianul până la Sierra de Pachuca din Mexic Central, unde populația indigenă a folosit pe scară largă obsidianul pentru a produce unelte până la cucerirea spaniolă.

Nu există nicio dovadă clară a unei rețele comerciale care să fi legat popoarele indigene din Texas de cele care trăiau în Mexic Central înainte de cucerirea spaniolă a Mexicului la începutul anilor 1500.

Boulanger a oferit trei teorii de luat în considerare: tânărul Lloyd Erwin a obținut lama prin comerț sau schimb de artefacte cu alți colecționari, lama este o farsă pentru a atrage atenția asupra lui Erwin și a colecției sale, sau lama a fost găsită cu adevărat în Texas de către Erwin și este într-adevăr o descoperire arheologică.

După ce a reconstituit călătoriile lui Erwin și a intervievat familia acestuia, Boulanger concluzionează că cea de-a treia ipoteză este corectă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un artefact extraordinar oferă indicii despre originea limbii basce

Artefacte uriașe din era glaciară, găsite într-un sit din Marea Britanie

Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor

O echipă de exploratori a surprins sacrificiul suprem al unei femele calamar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase