V-ați întrebat vreodată de unde provin cartofii prăjiți? Dacă da, atunci sunteți exact unde trebuie. Cine a inventat cartofii prăjiți?
Vin cartofii prăjiți (french fries) din Franța? Ei bine… poate. Este posibil ca originea lor să fie franceză, dar la fel de bine ar putea fi belgiană. Originea exactă este intens disputată, ambele culturi revendicând inventarea cartofilor prăjiți. Așadar, cine a inventat cartofii prăjiți?
Deși astăzi cartofii sunt un aliment de bază în aproape toată Europa, cu câteva secole în urmă nu erau deloc apreciați. De fapt, au ajuns pe continent abia în secolul al XVI-lea, aduși din Peru de către forțele spaniole. De acolo au ajuns în Italia și apoi în restul Europei.
În perioada în care cartoful a fost introdus în Europa, Spania controla mare parte din teritoriul actual al Belgiei. Asta înseamnă că locuitorii de acolo s-au numărat printre primii europeni care au avut acces la această legumă.
Conform unor relatări, istoria cartofilor prăjiți în Belgia începe în anii 1700. Belgienii obișnuiau să prăjească pești mici pentru a-i consuma la masă. Când iarna înghețau râurile și nu se mai puteau prinde pești, oamenii au început să taie cartofii subțiri, imitând forma peștilor mici.
Numele modern de french fries ar proveni, potrivit unei teorii, din perioada războiului franco-austriac din 1859, când soldații francezi ar fi fost introduși de belgieni în arta cartofilor prăjiți. Deși Franța nu ar fi inventat preparatul, se crede că francezii l-au popularizat în restul lumii, scrie AllRecipes.
Drumul cartofilor în alimentația francezilor a fost mai dificil. Pentru mult timp, leguma a fost privită cu suspiciune și considerată potrivită doar pentru hrănirea porcilor.
Farmacistul și agronomul Antoine-Augustin Parmentier a fost cel care a promovat intens cartoful, prezentându-l unor personalități precum Benjamin Franklin și Maria Antoaneta. Pentru a atrage atenția asupra culturii sale, Parmentier angaja chiar gărzi înarmate să păzească terenul cu cartofi, dând impresia că acolo se află ceva extrem de valoros. Gardienilor le spunea însă să accepte orice mită și să-i lase pe oameni să „fure” cartofi, pentru a stârni interesul publicului.
Chiar și așa, cartofii au devenit cu adevărat acceptați în Franța abia după foametea din 1785, când au devenit aproape indispensabili.
În deceniile următoare, bucătarii din Paris au început să taie cartofii în fâșii și să-i prăjească. „Frites”, cum sunt numiți, au devenit rapid un preparat vândut pe stradă de comercianți ambulanți.
A fost aceasta o invenție franceză sau o idee preluată din Belgia? Probabil nu vom afla niciodată cu siguranță.
Legătura dintre ochi, îmbătrânire și riscul cardiovascular a fost, în sfârșit, descoperită
Cum și-a dat seama un bărbat că era spionat în propria casă de propriul aspirator inteligent
Metoda inedită prin care cercetătorii vor să scape de țânțari
Test de cultură generală. De ce unele ouă au două gălbenușuri?