Home » Lumea digitală » Apple a lansat serviciul Apple Music şi transformă Swift în limbaj de programare open-source

Apple a lansat serviciul Apple Music şi transformă Swift în limbaj de programare open-source

Apple a lansat serviciul Apple Music şi transformă Swift în limbaj de programare open-source
Publicat: 09.06.2015
Apple a lansat la evenimentul anual Worldwide Developers Conference serviciul Apple Music şi a anunţat că până la sfârşitul anului va transforma limbajul de programare Swift, destinat aplicaţiilor pentru sistemul de operare iOS al dispozitelor iPhone, iPad şi iPod, într-un program open-source.

Lansarea Apple Music reprezintă o concurenţă serioasă pentru alte servicii de streaming, precum Spotify and Pandora, dar şi postul de radio prin satelit Sirius XM şi reţele de socializare ca Tumbl ar putea să se simtă sub presiune, relatează Bloomberg.

Noul serviciu al Apple în domeniul muzicii combină serviciile de streaming din biblioteca iTunes, la fel ca Rdio sau Spotify, cu crearea de liste muzicale personalizate şi serviciile oferite de radioul online gratuit Pandora. Totodată, Apple a lansat şi propriul post global de radio, condus de DJ Zane Lowe.

În privinţa serviciului de streaming, startup-uri precum Spotify ar trebui să fie foarte îngrijorate de capacitatea Apple de a ajunge rapid la o largă audienţă, notează Bloomberg. Apple a precizat că serviciul de streaming va avea peste 30 de milioane cde cântece.

O persoană apropiată situaţiei a declarat că Apple se află încă în negocieri pentru drepturile de difuzare, având deja drepturi pentru Taylor Swift, dar nu şi pentru The Beatles, de exemplu.

Dacă Apple va reuşi să recreeze întregul catalog iTunes pentru serviciul de streaming, atunci ar putea să schimbe felul în care utilizatorii obişnuiesc să obţină serviciile de divertisment.

Apple a introdus şi o funcţie suplimentară, numită Connect, care facilitează comunicarea dintre artişti şi fani, concurând astfel cu Tumblr, Twitter şi SoundCloud.

Compania a mai anunţat la conferinţa pentru dezvoltatori din acest an că vrea să transforme Swift în limbaj open-source, ceea ce va permite ca acesta să poată fi folosit pentru orice fel de sistem de operare.

Swift a fost introdus la conferinţa Apple de anul trecut şi a înregistrat un succes fără precedent, datorat în mare parte faptului că programatorii vor să scrie aplicaţii pentru iPhone-uri.

„Credem că Swift va fi viitorul limbaj major de programare”, a declarat Craig Federighi, vicepreşedinte al Apple pentru inginerie software.

Asta înseamnă că dezvoltatorii vor putea să folosească Swift pentru dispozitive fabricate de alte companii, pentru a scrie programe care funcţionează pe platforme concurente cu produsele Apple.

Impactul informaţiei va fi probabil imediat. Pentru dezvoltatorii reticenţi să folosească Swift, pentru că nu era limbaj open-source, acest obstacol a fost eliminat, a declarat Stephen O’Grady, co-fondator al firmei de analiză Red Monk.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase