Home » Lumea digitală » Jocurile online au şi efecte POZITIVE asupra creierului. Cercetătorii aduc argumente

Jocurile online au şi efecte POZITIVE asupra creierului. Cercetătorii aduc argumente

Jocurile online au şi efecte POZITIVE asupra creierului. Cercetătorii aduc argumente
Publicat: 29.12.2015
Recent a fost realizat un nou studiu despre conectivitatea creierului la tinerii adolescenţi care au o afecţiune numită Tulburarea jocurilor online (Internet gaming disorder sau IGD ). Studiul a relevat o serie de modele neregulate care sugerează că creierul internet gamerilor înregistrează diferenţe extrem de vizibile.
La rândul său, IGD poate afecta funcţia cognitivă a gamerilor într-o varietate de moduri, dintre care unele pot fi benefice în timp ce altele sunt potenţial patologice.
 
Potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie, IGD este un „fenomen nou, care a apărut ca urmare a recentei extinderi a tehnologiei de jocuri online. Despre cei afectaţi se spune că: trăiesc simptome de retragere atunci când sunt departe de jocuri. Din cauza faptului că jocurile de noroc sunt compulsive, IGD provoacă declanşarea anumitor stimuli din creierele gamerilor identice cu cele pe care le are o persoană dependentă de droguri”.
 
Cercetătorii de la Universitatea din Utah (SUA), în parteneriat cu cei de la Universitatea Chung-Ang (Coreea de Sud), au comparat activitatea neurologică a 78 adolescenţi cu IGD cu cea a 73 de subiecţi sănătoşi. Toţi participantii au avut vârste cuprinse între 10 si 19 ani.
 
Echipa, care a utilizat analiza imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN), a observat conectivitatea între 25 de regiuni diferite ale creierului, în timp ce subiecţii au fost în repaus. Rezultatele au indicat că pacienţii cu IGD au afişat o conectivitate sporită între şapte perechi de regiuni. Acest fapt sugerează că există o serie de implicaţii în funcţia cognitivă.
 
De exemplu, la pacienţii cu IGD, zona vizuală frontală şi cortexul auditiv (regiuni ale creierului responsabile de prelucrarea informaţiilor vizuale şi auditive) s-au dovedit a fi mai puternic conectate la două componente situate în aşa-numita reţea proeminentă. Având în vedere că rolul reţelei proeminente este de a identifica lucrurile şi evenimente care sunt cele mai importante şi demne de atenţie, creşterea acestor conexiuni ar putea avea o serie de implicaţii benefice, care să permită creşterea eficienţei cognitive. 
 
„Hiperconectivitatea între aceste reţele ale creierului ar putea conduce la o capacitate mai robustă de concentrare a atenţiei spre anumite obiective, şi poate afecta recunoaşterea informaţiei din mediul înconjurător”, a declarat co-autorul studiului, Jeffrey S. Anderson. 
 
 
Cu toate acestea, cercetatorii au elucidat faptul că nu toate aceste conexiuni sunt atât de benefice. În special, ei subliniază faptul că comunicarea intensă între cortexul dorsolateral prefrontal, care joacă un rol important în memoria de lucru, şi joncţiunea temporoparietală, o regiune a creierului implicată în concentrarea atenţiei, pot produce efecte nocive. De exemplu, o mai intensa conectivitate între aceste regiuni poate provoca simptome cum ar fi creşterea confuziei şi reducerea controlului, adesea este observat în cazurile afecţiunilot psihice, inclusiv autism si schizofrenie.
 
Autorii studiului insistă că nu este încă clar dacă aceste schimbări apar ca urmare a utilizării jocurilor online în exces sau apar din cauza unor condiţii care fac persoanele cu IGD mai sensibile la elementele compulsive, care stau la baza jocurilor. 
 
Sursa: IFL Science
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase