Deşi tot mai mulţi oameni au tendinţa de a-şi expune viaţa privată pe reţelele de socializare, de a încărca fotografii cu ei înşişi sau cu alţii sub influenţa alcoolului sau sumar îmbrăcaţi, pentru a obţine un număr mai mare de aprecieri, acest lucru nu este unul benefic, pentru că le pot pune în pericol relaţiile din viaţa reală. Peste o cincime dintre părinţi recunosc că relaţiile cu copiii lor au avut de suferit după ce aceştia i-au văzut în ipostaze compromiţătoare în social media. În schimb, doar 14% dintre părinţi spun că au fost deranjaţi de comportamentul online al copiilor lor. În plus, 16% dintre utilizatori au convingerea că relaţia cu partenerul de viaţă le-a fost afectată pentru că au fost văzuţi într-o situaţie compromiţătoare în social media, scrie Gândul.
Relaţiile cu familia, prietenii şi colegii se schimbă pe măsură ce oamenii comunică faţă în faţă tot mai puţin, ca efect al reţelelor de socializare. O treime dintre utilizatori admit că acum petrec mai puţin timp cu părinţii lor (31%), cu copiii (33%), cu partenerii (23%) şi cu prietenii (35%) pentru că îi pot vedea şi comunica cu ei prin intermediul social media.
“Studiile arată că, în prezent, comunicarea digitală o completează pe cea din viaţa reală”, spune Dr. Astrid Carolus, Media Psychologist la University Würzburg. “Trăim într-o lume globalizată şi cu un grad foarte mare de mobilitate, care implică distanţe între parteneri şi membri ai familiei. Comunicarea digitală este o modalitate de a acoperi distanţele din vieţile noastre moderne, cauzate de faptul că trăim în oraşe sau ţări diferite, dar ea nu poate înlocui întâlnirea dintre doi oameni, fiind mai săracă din punct de vedere al canalelor senzoriale implicate”.
Citeşte continuarea în Gândul!