Ce subiecte populare preferă infractorii cibernetici? Modul prin care pot păcăli utilizatorii şi le fura banii ori informaţiile personale

21 02. 2018, 13:00
Autorii de mesaje spam s-au dovedit a fi actori pricepuţi, monitorizând în permanenţă subiecte globale şi evenimente importante din întreaga lume, cu scopul de a atrage atenţia victimelor şi de a profita de acestea. Cercetările derulate în permanenţă de Kaspersky Lab asupra activităţilor de spam şi phishing au confirmat că metodele folosite de infractori sunt eficiente din cauza atenţiei diminuate şi a încrederii necondiţionate ale utilizatorilor. Atunci când aceşti factori de risc se întâlnesc, este mai probabil ca utilizatorii să urmeze instrucţiuni false”, notează autorii raportului.
 
„În timp ce în 2017 lumea s-a pregătit intens pentru FIFA 2018, spammerii au trimis şi ei mesaje frauduloase pe această temă către victime. Au folosit logo-urile oficiale ale evenimentului sau informaţii despre organizatori şi sponsori şi au anunţat utilizatorii despre presupuse premii în bani sau bilete gratuite pe care le-ar fi câştigat”, se mai arată în raport.
 
O altă temă populară pentru spam şi phishing în 2017 a fost dată de criptomonede, pe măsură ce preţul Bitcoin a crescut considerabil. Cercetătorii Kaspersky Lab au înregistrat în al treilea trimestru din 2017 o creştere a numărului de „trucuri” pe bază de blockchain, iar până la finalul anului au consemnat un arsenal extins de instrumente pentru spam.
 
Citeşte continuarea pe Mediafax.