Home » Lumea digitală » Ameninţările online de care se tem românii, conform unui studiu Google

Ameninţările online de care se tem românii, conform unui studiu Google

Ameninţările online de care se tem românii, conform unui studiu Google
Publicat: 07.02.2019
Rutina zilnică a tot mai multor români include activităţi cum ar fi verificarea conturilor email, acces în reţele sociale, conturi bancare, vizite în magazine online, platforme de chat şi altele. Acestea conţin informaţii personale sensibile care au nevoie de protecţie. De Ziua Siguranţei pe internet, Google a atras atenţia asupra securităţii online, arătând care sunt temerile românilor pe internet şi câteva metode simple pe care oricine le poate aplica pentru a-şi proteja existenţa online.

Cele mai mari gruiji ale oamenilor vizează accesarea neautorizată a conturilor deţinute online şi furtul datelor personale (parole, informaţii financiare, etc) şi malware-ul. În opinia românilor, informaţiile financiare sunt cele mai sensibile. Conform unui studiu realizat în 2019 de YouGov pentru Google, 49% dintre români sunt interesaţi în primul rând de protecţia datelor financiare, cum ar fi acces la internet banking sau datele cardurilor. 19% dintre români sunt foarte preocupaţi de protejarea informaţiilor personale (adresă, CNP, etc), iar pe locul trei momentele personale, precum fotografii, cu 9%. Studiul realizat de YouGov este unul reprezentativ şi s-a derulat online în perioada 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, pe un eşantion de 1009 persoane adulte din România.

Cele mai întâlnite moduri prin care datele de acces sunt compromise sunt phishingul sau compromiterea parolelor. Conform acestui studiu, 37% dintre români declară că au fost ţinta unui atac de tip phishing, prin care cineva a încercat să acceseze datele personale, inclusiv parole şi date bancare, prin metode înşelătoare, în care pretinde că ar fi o sursă legitimă. A doua cea mai comună ameninţare cu care s-au confruntat românii este malware-ul. 28% dintre participanţii la studiu au precizat că li s-a infectat computerul cu un virus sau software, care a dus la manipularea, furtul sau ştergerea datelor cu caracter personal. Un sfert dintre români (24%) reclamă că cineva le-a accesat în mod neautorizat conturile din reţelele de socializare/sau de e-mail.

Citeşte continuarea pe go4it.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase