Home » Lumea digitală » Dan Cautiş despre provocarea IA: ”Procesul de cogniţie nu are loc numai în creier” – VIDEO

Dan Cautiş despre provocarea IA: ”Procesul de cogniţie nu are loc numai în creier” – VIDEO

Dan Cautiş despre provocarea IA: ”Procesul de cogniţie nu are loc numai în creier” – VIDEO
Publicat: 09.05.2019
Profesorul Dan Cautiş a vorbit joi despre faptul că Inteligenţa Artificială se vede nevoită să depăşească probleme de genul faptului că ”procesul de cogniţie nu are loc numai în creier”.

Profesorul a încercat să prezinte o nouă paradigmă privind Inteligenţa Artificială. Spre deosebire de paradigma clasică sau de teoria minţii computaţionale creată de cei care au fondat ştiinţa Inteligenţei Artificiale odată cu primele computere. ”Computerele au fost inventate pentru un cu totul alt motiv. Nimeni nu ştia de Inteligenţa Artificială în acel moment. (…)”, a explicat profesorul în cadrul unei conferinţe de presă.

Cautiş insistă asupra faptului că dualismul cartezian (despărţirea minţii de corp) a influenţat gândirea pionierilor Inteligenţei Artificiale care anunţau din anii ’60 ai secolului XX că nu va trece mult până când Inteligenţa Artificială va egala posibilităţile inteligenţei umane.

Cercetătorii încearcă în continuare să găsească modul în care pot să ofere un corp ştiinţelor cognitive pentru a obţine un tip de inteligenţă care se poate adapta.

Profesorul citează poziţia lui Hubert Dreyfus, care critică atât dualismul cartezian care plasează reprezentările inteligenţei exclusiv în minte. Cautiş a arătat că inteligenţa umană nu este pur algoritmică, pur mentală ci este legată de lumea reală, realitatea fiind concepută numai în raport cu un corp. ”Dacă nu îi oferi un corp inteligenţei, relitatea este infinită şi nu ştii ce înseamnă”, a arătat joi profesorul.

Dificultatea rezolvării problemei legate de adaptarea roboţilor la spaţii noi ţine de faptul că ”sunt prea multe interferenţe posibile care pot să intervină şi stabilirea relevanţei pe care o are fiecare interferenţă în parte nu ajută”.

Cautiş a pledat pentru conştientizarea faptului că ”procesul de cogniţie nu are loc numai în creier”.

Profesorul a discutat pe parcursul unei întregi serii de prezentări despre fascinaţia pentru Singularitate, fervoare religioasă în jurul IA, apocalipsa IA, de ce sunt greşiţi termenii în care se discută de obicei despre IA, cum este redefinit spaţiul sacru prin IA, adevăratele ameninţări ale IA şi de ce ele nu sunt existenţiale, pericolul potenţial orwelian ca şi modurile în care poate fi întâmpinat viitorul Inteligenţei Artificiale.

”Noţiunea de «singularitate» vine din matematică. Este vorba despre funcţii continue, care pot fi descrise cu uşurinţă, dar care, din cauza unei singularităţi, proprietăţile nu mai pot fi descrise. Transumaniştii cred că se va ajunge la «singularitate», moment în care o inteligenţă superioară va putea să creeze o situaţie complet diferită de ce s-a întâmplat până acum”, spunea Catiuş într-un interviu recent.

Tema discuţiei a fost Inteligenţa artificială integrată şi activă.

Dan Cautiş a fost angajatul Universităţii Georgetown din Statele Unite între 2006 şi 2015 ca vice-preşedinte responsabil cu operaţiunile infrastructurilor IT (Data Centers, Computer Operations, Network Operations). Continuă să predea cursuri legate de Biserică şi ştiinţă, Transumanism, vorbind adesea în evenimente organizate pe teme ca Inteligenţa artificială sau Învăţarea automată utilizând implementarea algoritmilor Python. Profesorul a părăsit România în anii ’80, după ce îşi începuse cariera la Politehnica din Bucureşti. De-a lungul timpului a deţinut poziţii executive în companii ca Maxtor, Seagate, Maxoptix, Western Digital sau Lawrence Livermore National Lab (LLNL).

Interviul cu Dan Catiuş a încheiat seria de discuţii ”Inteligenţa Artificială de la promovare la realitate”, organizată de compania IT Qualitance pe platforma de comunicare Future Horizons. Platforma de comunicaresusţine tehnologiile emergente care alimentează inovaţia: inteligenţa artificială, IO, realitatea augmentată, vehiculele autonome, recunoaşterea facială.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase