Home » Lumea digitală » Statele Unite şi Marea Britanie se opun planului Facebook de criptare a mesajelor

Statele Unite şi Marea Britanie se opun planului Facebook de criptare a mesajelor

Statele Unite şi Marea Britanie se opun planului Facebook de criptare a mesajelor
Publicat: 06.10.2019
Autorităţile de la Washington şi de la Londra se opun, într-o scrisoare comună, iniţiativei Facebook de a cripta mesajele dintre utilizatorii reţelei sociale, în încercarea de a contracara fenomenele de terorism şi abuz împotriva copiilor, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

În contextul anunţului făcut de compania Facebook Inc. de a aplica metoda „end-to-end” de criptare a mesajelor dintre utilizatorii săi, care presupune accesarea conţinutului conversaţiilor doar de către participanţii acestora, autorităţile de la Washington şi de la Londra cer renunţarea la acest demers, sub intenţia lor de a reduce şi combate fenomenele de terorism şi de abuz asupra copiilor.

Cele două state îşi propun semnarea unui acord special care ar permite forţelor de ordine să solicite companiilor de tehnologie accesul la conţinutul mesajelor care implică suspecţi de terorism sau abuz împotriva copiilor, într-un timp mult mai scurt.

În urma aplicării acestui demers legislativ, forţele de ordine ar putea obţine informaţii în săptămâni, chiar zile, comparativ perioadelor actuale de aşteptare de şase luni, până la doi ani.

Acordul celor două state va fi anunţat împreună cu o scrisoare deschisă, adresată directorului executiv al companiei, Mark Zuckerberg, în care se va solicita suspendarea planurilor privind dezvoltarea tehnologiei de criptare a mesajelor.

Compania Facebook a afirmat, prin intermediul unui comunicat public, că se va opune cu vehemenţă „eforturilor guvernamentale de a construi instrumente de obţinere a informaţiilor”, care ar submina securitatea şi intimitatea utilizatorilor.

În realitate, acordul bilateral îi va permite Marii Britanii accesarea directă a informaţiilor de la companiile tehnologice americane care deţin informaţii despre suspecţii implicaţi în investigaţiile pe care autorităţile britanice le demarează, fără a mai fi nevoie să obţină aceste informaţii prin intermediul forţelor de ordine ale Statelor Unite.

Un demers similar este realizat şi de către Australia, care solicită renunţarea la acelaşi mecanism „end-to-end”, de criptare a conversaţiilor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase