Home » Lumea digitală » Un algoritm permite obținerea unui portret pornind de la imagine pixelată

Un algoritm permite obținerea unui portret pornind de la imagine pixelată

Un algoritm permite obținerea unui portret pornind de la imagine pixelată
Credit foto: Duje University
Publicat: 21.06.2020

Funcția de îmbunătățire a imaginii a fost prezentată adesea în serialele polițiste.

Pentru entuziaștii serialelor cu polițiști și criminaliști funcția de îmbunătățire este cât se poate de familiară, iar acum, cercetătorii de la Universitatea Duke, Statele Unite, au reușit să o aducă la realitate. Aceștia au creat un algoritm care poate reconstrui un portret pornind de la o imagine pixelată, notează Futurism.

Algoritmul poate crește de 64 de ori rezoluția unei imagini

Cercetătorii explică faptul că algoritmul creat de ei, PULSE, Self-Supervised Photo Upsampling via Latent Space Exploration of Generative Models, poate genera imagini realiste care au o rezolutie de 64 or mai mare față de imaginea de bază. De exemplu, o fotografie de 16×16 pixeli poate fi îmbunătățită până ajunge la 1024×1024 pixeli.

„Niciodată nu au fost create astfel de imagini cu rezoluție superioară, cu atât de multe detalii”, explică Cynthia Rudin, expertă în informatică și șefa acestui studiu.

Oamenii țin să sublinieze faptul că nu au creat cu exactitate instrumentul de îmbunătățire a imaginilor din serialele polițiste, ei țin să precizeze că algoritmul lor generează o imagine folosind șablonul pixelat oferit ca sursă. Deși imaginile produse de algoritm pot avea o asemănare izbitoare cu realitatea, ele nu ar pute fi folosite în sistemul judiciar.

Din fericire, oamenii de știință care au lucrat la acest proiect nu au vrut să transforme ficțiunea în realitate ci, mai degrabă, să ofere o unealtă care ar putea fi adaptată utilizării în domenii precum medicina sau observațiile din satelit.

La baza acestui algoritm se află o tehnică de învățare automată numită GNA, generative adversarial network, în care două rețele neurale colaborează. Astfel una dintre acestea produce imagini ale unor fețe pornind de la șabloanele oferite, iar celălalt se asigură că aceasta este convingătoare.

Citește și:

Metoda prin care deciziile luate de algoritmi ar putea fi mai transparente

AphaStar, algoritmul care domină competiţiile de gaming şi care ridică întrebări legate de rolul celorlalţi algoritmi în conflictele militare

Un algoritm poate prezice când o persoană va muri, iar cei care l-au construit nu pot explica cum poate face asta

Un algoritm creat de cercetătorii ruşi redă imagini pornind de la undele cerebrale ale oamenilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase