Home » Lumea digitală » China a plasat pe orbită ultimul satelit în încercarea de a rivaliza cu rețeaua GPS

China a plasat pe orbită ultimul satelit în încercarea de a rivaliza cu rețeaua GPS

China a plasat pe orbită ultimul satelit în încercarea de a rivaliza cu rețeaua GPS
Satelitul Beidou-3 a fost lansat cu succes
Publicat: 23.06.2020

China a plasat cu succes, marți, în orbită, ultimul său satelit Beidou, finalizând astfel rețeaua de navigație și geolocație la care lucrează de ani buni. Sistemul de navigație prin satelit Beidou este văzut ca un concurent al celebrului sistem de poziționare globală, mai cunoscut ca GPS, deținut de SUA.

GALERIE FOTO

Ideea de a dezvolta Beidou, sau „Carul Mare” în limba chineză, a apărut în anii ’90, în timp ce armata chineză a căutat să-și reducă dependența de GPS, care este coordonat de Forțele Aeriene ale SUA.

În momentul lansării primilor sateliți Beidou-1, în anul 2000, acoperirea era limitată la China. În prezent, serviciile legate de Beidou, precum monitorizarea traficului, au fost exportate în aproximativ 120 de țări, transmite Reuters.

Odată cu extinderea utilizării dispozitivelor mobile, China a încercat în 2003 să se alăture proiectului de navigație prin satelit Galileo, propus de Uniunea Europeană, dar ulterior s-a concentrat asupra Beidou.

A doua generație de sateliți Beidou-2 a intrat în funcțiune în 2012, acoperind regiunea Asia-Pacific.

În 2015, China a început să implementeze a treia generație de sateliți Beidou-3, pentru acoperirea globală. Satelitul lansat marți este al 35-lea din seria Beidou-3.

Unii analiști afirmă că Beidou, rețeaua chinezilor, nu este mai bună

„Semnalul civil de la Beidou nu este mai bun decât GPS sau Galileo”, a spus Alexandra Stickings, analistă de cercetare la Royal United Services Institute for Defense and Security Studies, un think-tank din Marea Britanie.

Potrivit acesteia, este greu de spus dacă Beidou este superior din punct de vedere al apărării. „Un obstacol care va trebui să fie confruntat va fi modernizarea receptoarelor pe platformele militare, ceea ce va necesita timp”, a adăugat experta.

Multe țări care folosesc serviciile Beidou sunt implicate în proiectul de infrastructură al Chinei, denumit „Belt and Road”, de a recrea Drumul Mătăsii în zilele noastre pentru comerț și investiții.

„Acest lucru se poate dovedi popular în rândul țărilor din Belt and Road, în special a celor care ar putea dori să fie mai puțin dependente de sistemul GPS din SUA”, a mai spus Stickings.

Alexandra Stickings afirmă că rămâne de văzut dacă Beidou „își va demonstra fiabilitatea și capacitatea de a furniza un semnal constant pentru a câștiga încrederea utilizatorilor, în același mod în care GPS-ul este de încredere la nivel global”.

Vă recomandăm să citiți și:

Paneluri OLED care ascund camera sub ecran produse de o companie din China

O lebădă din bronz plină cu un lichid misterios descoperită într-un mormânt din China

China testează o monedă virtuală de stat

 Expert: China se află în fruntea cursei căutării vieții extraterestre

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase