Home » Lumea digitală » Universitatea Cambridge a creat ecranele ”touchless”

Universitatea Cambridge a creat ecranele ”touchless”

Publicat: 01.08.2020
Universitatea Cambridge a creat ecranele ”touchless”

Această tehnologie a fost dezvoltată de Universitatea Cambridge pentru Jaguar Land Rover, dar s-ar putea să o vedem în curând implementată peste tot.

Ecranele tactile au schimbat complet modul în care interacționăm cu dispozitivele electronice. Acestea au înlocuit butoanele fizice peste tot, iar acum depindem de ele pentru multe activități zilnice precum self check-in la aeroport sau o comandă de mâncare la un restaurant fast food. Totuși, în contextul pandemiei COVID-19, atingerea unor suprafețe publice nu este tocmai indicată. Din fericire, există o rezolvare a acestei probleme, care vine din domeniul auto: un touchscreen… touchless.

Noile ecrane tactile dezvoltate de cercetătorii de la Cambridge propun integrarea de noi senzori în ecran. Aceștia pot identifica rapid mișcările mâinii și pot intui exact ce dorești să accesezi din meniu, fără a fi necesară atingerea. Desigur, suprafața este în continuare tactilă, dacă dorești să o atingi, dar acest lucru nu mai este necesar.

Printr-un un software numit „atingere predictivă” (predictive touch), care poate folosește informații de la senzori foto și/sau senzori pe bază de unde radio, tehnologia „Touchless Touchscreen” poate intui exact direcția în care îți îndrepți degetul și poate selecta un buton din meniu dacă ții degetul nemișcat pentru un timp scurt.

Ecranul touchless a fost inventat pentru domeniul auto

Această tehnologie a fost dezvoltată pentru a rezolva o problemă cu care producătorii de mașini se confruntă. Utilizatorii își doresc interfețe touch cât mai mari în mașină, care să înlocuiască cât mai multe butoane fizice. În același timp, interfețele tactile sunt mai greu de folosit în special în timp ce conduci, și pot fi imprecise, întrucât din poziția de la volan poți să nu vezi corect poziția butoanelor de pe ecran. Astfel, de multe ori, utilizatorii apasă pe butoanele greșite și pierd mai mult timp apoi încercând să corecteze greșelile.

Citește continuarea pe Go4it!

Plajă artificială în centrul capitalei Lituaniei. Pe un ecran gigant rulează imagini cu Marea Baltică

Apple lucrează la un iPhone cu ecran pliabil

Galaxy Note9 are probleme cu ecranul după noul update software

De ce Xiaomi nu crede că telefoanele cu camere foto de sub ecranele telefoanelor sunt încă viabile