Home » Lumea digitală » MIT a creat un algoritm care poate descifra limbile antice

MIT a creat un algoritm care poate descifra limbile antice

MIT a creat un algoritm care poate descifra limbile antice
Inginerii susțin că acest algoritm poate descifra limbile antice fără a avea informații legate de modul în care acestea sunt înrudite cu alte limbi. Credit foto: Pixabay
Publicat: 27.10.2020

Inginerii susțin că acest algoritm poate descifra limbile antice fără a avea informații legate de modul în care acestea sunt înrudite cu alte limbi.

O echipă de cercetători de la Laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT, SUA, au creat un algoritm de inteligență artificială (AI) capabil să descifreze automat limbile pierdute de mult, chiar și fără alte cunoștințe avansate despre relația acestora cu alte limbi descifrate deja, notează Futurism.

Scopul acestui proiect este acela de a descoperi relațiile din interiorul limbilor „pierdute”, dar și ale acestora cu alte limbi pentru care istoricii au găsit dovezi scrise, dar pe care nimeni nu le-a vorbit de multă vreme.

Un ajutor important pentru arheologi și istorici

Cercetătorii au lucrat la proiectarea unui „algoritm de descifrare” care folosește diferite constrângeri lingvistice care apar pe măsură ce limbile evoluează în moduri previzibile. Apoi a descoperit tipare în limbaj care apar ca urmare a influenței exercitate de aceste constrângeri.

Prin urmare, algoritmul poate analiza și clasifica cuvintele dintr-o limbă veche și le poate lega de echivalentele acestora din alte limbi conexe. Cu alte cuvinte, deși nu este capabil să funcționeze ca un Google Translate pentru a descifra textele antice în engleză sau în altă limbă pe care o folosim în prezent, poate identifica rădăcinile acestor limbi străvechi care, în prezent, sunt imposibil de descifrat de către oamenii de știință.

De exemplu, algoritmul a reușit să identifice cu precizie familia limbii iberice, o limbă veche, vorbită de nativii din vestul Europei care au trăit între secolele VII-lea și I dinaintea erei noastre .Potrivit AI, iberica nu era de fapt legată de bască, așa cum confirmă cercetările recente.

Citește și:

Phythia, algoritmul care ”citeşte” greaca veche

Mai multe texte scrise în limbi dispărute au fost descoperite în cea mai veche bibliotecă din lume

Biblia ajută cercetătorii în elaborarea algoritmilor mai buni de traducere

Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase