Home » Lumea digitală » Premieră. O mașină zburătoare va putea folosi drumurile din Uniunea Europeană

Premieră. O mașină zburătoare va putea folosi drumurile din Uniunea Europeană

Publicat: 02.11.2020

O mașină zburătoare dezvoltată în Olanda a primit permisiunea pentru a circula pe drumurile publice din Uniunea Europeană.

Prototipul Liberty, dezvoltat de compania PAL-V, este primul vehicul de acest fel care primește undă verde pentru a fi testat pe drumuri publice europene.

Vehiculul are un rotor pliabil și un motor pe benzină. Liberty are o autonomie de până la 1.315 km pe șosele. În aer, mașina poate sta cel mult 4,3 ore și poate atinge o viteză maximă de 180 km/h. Rezervorul are o capacitate de 100 de litri.

Ce performanțe are modelul?

Mașina trece de la mod automobil la mod aeronavă în cinci-zece minute, iar pentru decolare și aterizare este nevoie de o pistă/șosea de 180 – 330 de metri.

Lucrul la acest proiect a început în 2007. Există înregistrări video cu mașina rulând pe pământ, dar nu foarte multe cu ea în aer. Asta nu i-a împiedicat, însă, pe entuziaști să parieze pe Liberty.

Potrivit producătorului, 30 de persoane din Olanda au comandat și plătit deja pentru vehicul. Numărul nu pare mare, dar mașina zburătoare olandeză costă aproximativ 550.000 de euro.

PAL-V nu a primit, însă, încă undă verde pentru producția de serie de la autoritățile olandeze, iar permisiunea de zbor de la European Aviation Safety Agency ar putea veni cel mai devreme în 2022.

Citește continuarea pe Go4it!

O mașină zburătoare, cu un pasager la bord, a fost testată în Japonia

VIDEO. Maşina zburătoare care va apărea în curând pe piaţă. Cât va costa aceasta

Maşina zburătoare PAL-V a trecut cu bine primele teste (VIDEO)

Inspiraţi de tehnologia dronelor cei de la Porsche ar putea crea „maşini zburătoare” pentru transport de pasageri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase