Home » Lumea digitală » Codul sursă original al World Wide Web a fost vândut de Tim Berners-Lee, creatorul lui

Codul sursă original al World Wide Web a fost vândut de Tim Berners-Lee, creatorul lui

Publicat: 02.07.2021

Codul sursă original al World Wide Web, creat de Tim Berners-Lee, a fost vândut la o licitaţie pentru suma de 5,4 milioane de dolari în format NFT („non-fungible token”).

Casa de licitații Sotheby’s din New York a derulat vânzarea programului care a deschis calea spre internetul așa cum îl știm noi astăzi, la mai mult de 30 de ani de la crearea lui.

World Wide Web „a schimbat toate aspectele vieţii noastre”, a declarat Cassandra Hatton, vicepreşedinte al casei de licitaţii Sotheby’s, organizatoarea acestei licitaţii în format online, potrivit AFP.

În 1989, britanicul Tim Berners-Lee, fizician care a devenit apoi informatician, şi-a imaginat un sistem de partajare a informaţiei care ar fi permis oamenilor de ştiinţă să aibă acces la diverse date, de oriunde s-ar fi aflat în lume.

La momentul respectiv era angajat la Centrul de calcul al CERN din Geneva. El a denumit noua rețea informatică World Wide Web (WWW).

În 1990 şi 1999, el a scris programul care a creat primul browser de internet, punând astfel bazele practice ale internetului în forma actuală.

Tim Berners-Lee le-a vândut sub forma unui obiect de colecţie

În același timp a inventat şi conceptele de URL (adresă internet), HTTP (care permite găsirea unui site) şi HTML (limbaj informatic tipic pentru crearea paginilor de internet).

Credit foto: Profimedia

Hotărât să facă din acea reţea un spaţiu deschis, Tim Berners-Lee nu şi-a brevetat programul şi l-a pus gratuit la dispoziţia tuturor, fapt care a contribuit la răspândirea acestuia.

După trei decenii de la inventarea reţelei, Tim Berners-Lee a scos la vânzare fişierele originale ale programului său sub forma unui obiect de colecţie. La finalul licitaţiei, el va primi o parte din veniturile obţinute, însă și-a exprimat intenția de a le dona integral unor organizaţii de caritate.

Un NFT este un obiect digital precum un desen, o animație, o melodie, o fotografie sau un video cu un certificat de autenticitate online creat de tehnologia blockchain care stă la baza criptomonedelor. Nu poate fi falsificat sau manipulat în alt mod. În ultimele luni, NFT-urile au schimbat piaţa obiectelor digitale.

Vă recomandăm să citiți și:

TOP 5 inovaţii din istorie care au schimbat lumea

10 invenţii şi descoperiri care ar fi meritat Premiul Nobel

Povestea neştiută din spatele Google. Cum s-a schimbat istoria datorită unui profesor din Italia

Zece inventatori care nu s-au îmbogăţit din creaţiile lor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase