Home » Lumea digitală » Sănătatea neurologică a tinerilor, grav afectată de social media. Au început să dezvolte ticuri alarmante

Sănătatea neurologică a tinerilor, grav afectată de social media. Au început să dezvolte ticuri alarmante

Publicat: 10.09.2021
Sănătatea neurologică a tinerilor, grav afectată de social media. Au început să dezvolte ticuri alarmante
Sursa foto: Shutterstock

O nouă tendință alarmantă se răspândește prin rețeaua de socializare online TikTok. Spre deosebire de tendințele anterioare („provocarea lăzilor de lapte” sau aberațiile anti-vaccinare), cea de acum îi îngrijorează pe medici. De data aceasta, experții se tem pentru sănătatea neurologică a copiilor.

Un număr tot mai mare de utilizatori TikTok, în principal fete și femei tinere, par să fi dezvoltat ticuri, similare cu cele caracteristice sindromului Tourette, în timpul pandemiei. În absența altor cauze clare, experții dau vina pe stresul izolării și pandemia de COVID-19 în general, precum și expunerea la alte persoane care demonstrează ticurile pe rețelele de social media.

„Este o epidemie în cadrul unei pandemii”, a explicat Davide Martino, neurolog la Universitatea din Calgary, Canada.

O „explozie internațională” în cazurile de ticuri în rândul fetelor

Ar putea părea de necrezut faptul că adolescenții dezvoltă ticuri doar uitându-se la videoclipuri pe rețele de socializare online, însă oamenii de știință sunt foarte îngrijorați, după cum arată un nou studiu publicat în jurnalul Movement Disorders. Cercetările au arătat o „explozie internațională” în cazurile de ticuri în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani în timpul pandemiei.

Studiul evidențiază o distincție importantă între sindromul Tourette și simptomele prin care trec utilizatorii platformei TikTok. Sindromul Tourette are tendința să debuteze la vârste fragede, afectând mai mult băieții, și cauzează ticuri mai puțin extreme. De asemenea, mulți dintre oamenii care prezintă aceste noi ticuri acuză și stări de anxietate sau instabilitate emoțională.

„Avem nevoie de compasiune și implicare pentru a încerca să-i ajutăm”

Având în vedere acele diferențe, oamenii de știință au introdus termenul „comportamente funcționale similare ticurilor” pentru a descrie debutul rapid al noilor simptome. Acea diferență, potrivit experților, nu face ca simptomele să fie mai puțin reale, scrie Futurism.

„Nu se pot opri, iar noi am observat chiar asta. Unii dintre pacienți și familiile cu care am vorbit ajunseseră la disperare. Avem nevoie de compasiune și implicare pentru a încerca să-i ajutăm”, a adăugat Martino.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință avertizează că social media ar putea pune în pericol civilizația umană

Accesarea rețelelor de social media, activitatea cea mai frecventată de români

Social media nu este neapărat dăunătoare. Iată cum poți folosi mai eficient rețelele de socializare online

De la Instagram la TikTok. Cum a evoluat social media în ultimul deceniu?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase