Home » Lumea digitală » Primul ecran OLED flexibil imprimat 3D a fost creat de către cercetători

Primul ecran OLED flexibil imprimat 3D a fost creat de către cercetători

Primul ecran OLED flexibil imprimat 3D a fost creat de către cercetători
Foto: Grupul McAlpine/ Universitatea din Minnesota
Publicat: 17.01.2022

Într-un nou studiu revoluționar, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota Twin Cities au folosit o imprimantă personalizată pentru a crea primul ecran OLED flexibil imprimat 3D.

Descoperirea ar putea duce la ieftinirea ecranelor OLED pe viitor, care ar putea fi produse de oricine, acasă, la scară largă folosind imprimante 3D, în loc să fie făcute de tehnicieni în fabrici.

Cercetarea a fost publicată în Science Advances. Tehnologia de afișare OLED se bazează pe conversia energiei electrice în lumină folosind un strat de material organic.

OLED-urile funcționează ca afișaje digitale de înaltă calitate, care pot fi flexibile și utilizate atât în ​​dispozitive la scară mare, cum ar fi ecranele de televiziune și monitoarele, cât și în dispozitivele electronice portabile, cum ar fi smartphone-urile.

Afișajul a fost realizat cu o imprimantă care costă cât o mașină

Ecranele OLED au crescut în popularitate deoarece sunt ușoare, eficiente din punct de vedere energetic, subțiri și flexibile și oferă un unghi larg de vizualizare și un raport de contrast ridicat.

„Afișajele OLED sunt de obicei produse în unități de fabricație mari, scumpe și ultra-curate”, a spus Michael McAlpine, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică la Universitatea din Minnesota și autorul principal al studiului, citează EurekAlert!.

„Am vrut să vedem dacă putem să condensăm toate acestea și să imprimăm un afișaj OLED pe imprimanta noastră 3D de masă, care a fost construită la comandă și costă aproximativ cât o Tesla Model S”, a adăugat profesorul.

Grupul a mai încercat anterior să facă un ecran OLED flexibil imprimat 3D, însă au avut probleme cu uniformitatea straturilor care emit lumină. Alte grupuri au imprimat parțial afișaje, dar s-au bazat și pe alte procedee pentru a depune anumite componente și a crea dispozitive funcționale.

Un display OLED flexibil imprimat 3D cu rezoluția de 64 de pixeli

În acest nou studiu, echipa de cercetare de la Universitatea din Minnesota a combinat două moduri diferite de imprimare pentru a imprima cele șase straturi ale dispozitivului, ceea ce a dus la un ecran OLED flexibil imprimat 3D.

Electrozii, interconexiunile, izolația și încapsularea au fost toate tipărite prin extrudare, în timp ce straturile active au fost imprimate prin pulverizare folosind aceeași imprimantă 3D la temperatura camerei. Prototipul afișajului avea aproximativ 4 centimetri pe fiecare parte și avea 64 de pixeli. Fiecare pixel a funcționat și a afișat lumină.

„M-am gândit că voi obține ceva, dar poate nu un afișaj pe deplin funcțional”, a spus Ruitao Su, primul autor al studiului și doctor în inginerie mecanică la Universitatea din Minnesota.

„Dar apoi se dovedește că toți pixelii funcționau și pot afișa textul pe care l-am proiectat. Prima mea reacție a fost Este real! Nu am putut să dorm toată noaptea”, a continuat Su.

Su a spus că afișajul imprimat 3D este, de asemenea, flexibil și ar putea fi ambalat într-un material de încapsulare, ceea ce l-ar putea face util pentru o mare varietate de aplicații.

„Dispozitivul a prezentat o emisie relativ stabilă pe parcursul celor 2.000 de cicluri de îndoire, sugerând că OLED-urile imprimate complet 3D pot fi utilizate pentru aplicații importante în electronice moi și dispozitive portabile”, a spus Ruitao Su.

Cercetătorii au spus că următorii pași vor fi imprimarea 3D a afișajelor OLED cu rezoluție mai mare și luminozitate îmbunătățită.

Vă recomandăm să citiți și:

Criza cipurilor nu va dispărea prea curând

Comuna din România care și-a lansat propria monedă virtuală. Cum se obține CIUGUban?

Câți dintre europeni își folosesc televizorul pe post de șemineu virtual

Social media nu este neapărat dăunătoare. Iată cum poți folosi mai eficient rețelele de socializare online

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase