Home » Lumea digitală » Dispozitivele inteligente te urmăresc peste tot. De ce este asta o problemă?

Dispozitivele inteligente te urmăresc peste tot. De ce este asta o problemă?

Publicat: 18.03.2022

Ai avut vreodată senzația că cineva te urmărește, ca apoi să te întorci și să observi că nu ai niciun motiv pentru a simți asta? Dispozitivele inteligente ar putea fi de vină.

În funcție de locul în care te afli, s-ar putea ca imaginația să nu-ți joace feste. Există miliarde de lucruri care te urmăresc în fiecare zi. Sunt peste tot, ascunse la vedere: în interiorul televizorului, al frigiderului, al mașinii și al biroului. Aceste lucruri știu mai multe despre tine decât ți-ai putea imagina și multe dintre ele comunică aceste informații prin intermediul internetului.

În 2007, revoluția aplicațiilor și serviciilor utile pe care le-au introdus smartphone-urile ar fi fost greu de imaginat. Dar acestea au venit la pachet cu un cost în ceea ce privește intruziunea și pierderea confidențialității.

Însă pe măsură ce dispozitivele inteligente conectate la internet și-au făcut loc în case, birouri și orașe, intimitatea a ajuns să fie pusă tot mai mult în pericol, spun cercetătorii.

Dispozitivele inteligente și Internetul lucrurilor

Electrocasnicele, mașina și casa sunt concepute pentru a ușura viața și pentru a automatiza sarcinile îndeplinite zilnic: aprinderea și stingerea luminilor la intrarea și ieșirea dintr-o cameră, avertizarea cu privire la mâncarea care este pe cale să se strice, personalizarea temperaturii casei în funcţie de vreme şi de preferinţele fiecărei persoane din gospodărie etc.

Pentru a face aceste lucruri, dispozitivele au nevoie de internet pentru a solicita ajutor și pentru a corela datele. Fără acces la internet, termostatul inteligent poate colecta date, dar nu știe care este prognoza meteo și nu este suficient de puternic pentru a procesa toate informațiile pentru a decide ce să facă, scrie Science Alert.

Dar nu doar lucrurile din casă comunică prin internet. Locurile de muncă, mall-urile și orașele devin, de asemenea, mai inteligente, iar dispozitivele inteligente din aceste locuri au cerințe similare.

De fapt, Internetul lucrurilor (IoT) este deja utilizat la scară largă în transport și logistică, agricultură și ferme și automatizarea industriei. În 2018 existau în întreaga lume în jur de 22 de miliarde de dispozitive conectate la internet, iar numărul este estimat să crească la peste 50 de miliarde până în 2030.

Ce știu dispozitivele despre utilizatorii lor?

Dispozitivele inteligente colectează o gamă largă de date despre utilizatorii lor. Camerele inteligente de securitate și asistenții inteligenți sunt, în cele din urmă, camere și microfoane din casă care colectează informații video și audio despre prezența și activitățile locuitorilor.

La capătul mai puțin evident al spectrului, lucruri precum televizoarele inteligente folosesc camere și microfoane pentru a spiona utilizatorii, becurile inteligente urmăresc somnul și ritmul cardiac, iar aspiratoarele inteligente recunosc obiectele din casă și cartografiază fiecare centimetru al acesteia.

Uneori, această supraveghere este prezentată drept o caracteristică pozitivă. De exemplu, unele routere Wi-Fi pot colecta informații despre locația utilizatorilor în casă și se pot coordona cu alte dispozitive inteligente pentru a detecta mișcarea.

De obicei, producătorii promit că doar sistemele automate de luare a deciziilor văd aceste date, nu și alți oameni. Dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. De exemplu, angajații Amazon ascultă unele conversații pe care utilizatorii le au cu asistentul virtual Alexa, apoi le transcriu și adaugă note, înainte de a le introduce în sistemele automate de luare a deciziilor.

Dar chiar și limitarea accesului la datele personale doar pentru sistemele automate de luare a deciziilor poate avea consecințe nedorite. Orice date private care sunt partajate pe internet ar putea fi vulnerabile în fața hackerilor de oriunde din lume și puține dispozitive sunt foarte sigure.

Punctele vulnerabile

În cazul unora dintre dispozitive, cum ar fi difuzoarele inteligente sau camerele foto, utilizatorii le pot opri ocazional pentru a-și păstra confidențialitatea. Cu toate acestea, chiar și atunci când acest lucru este o opțiune, deconectarea dispozitivelor de la internet poate limita semnificativ utilitatea acestora.

De asemenea, această opțiune nu există în spații de lucru, mall-uri sau orașe inteligente, așa că și cei care nu dețin dispozitive inteligente sunt vulnerabili.

Prin urmare, este important ca utilizatorii să ia o decizie în cunoștință de cauză prin înțelegerea compromisurilor dintre confidențialitate și confort atunci când cumpără, instalează și utilizează un dispozitiv conectat la internet.

Acest lucru nu este întotdeauna ușor. Studiile au arătat că, de exemplu, proprietarii de asistenți personali smart home nu înțeleg complet ce date colectează dispozitivele, unde sunt stocate datele și cine le poate accesa.

Guvernele din întreaga lume au introdus legi pentru a proteja confidențialitatea și pentru a le oferi oamenilor mai mult control asupra datelor lor. Câteva exemple sunt Regulamentul general european privind protecția datelor (GDPR) și Legea privind confidențialitatea consumatorilor din California (CCPA).

Datorită acestora, de exemplu, se poate trimite o Cerere de acces pentru subiectul datelor (DSAR) către organizația care colectează datele de pe un dispozitiv conectat la internet. Organizațiile trebuie să răspundă solicitărilor din acele jurisdicții în termen de o lună, explicând ce date sunt colectate, cum sunt utilizate în cadrul organizației și dacă sunt partajate cu terți.

Cum putem limita daunele făcute de dispozitivele inteligente?

Reglementările sunt un pas important; cu toate acestea, va dura ceva timp ca aplicarea lor să ajungă din urmă populația din ce în ce mai mare de dispozitive conectate la internet. Între timp, există lucruri pe care oamenii le pot face pentru a profita de unele dintre beneficiile conectării la internet fără a oferi o cantitate excesivă de date personale.

Iată câteva măsuri pentru a securiza un dispozitiv inteligent și pentru a minimiza riscurile pentru confidențialitate.

Comisia Federală pentru Comerț oferă sugestii despre securizarea dispozitivelor conectate la internet. Doi pași cheie sunt actualizarea în mod regulat a firmware-ului dispozitivului, parcurgerea setărilor acestuia și dezactivarea oricărei colectări de date care nu are legătură cu ceea ce doriți să facă dispozitivul.

Online Trust Alliance oferă consumatorilor sfaturi suplimentare și o listă de verificare pentru a asigura utilizarea sigură și privată a dispozitivelor de consum conectate la internet.

Cât ești de dispus să oferi informații despre tine?

Dacă sunteți pe punctul de a cumpăra un dispozitiv conectat la internet, aflați ce date colectează și care sunt politicile producătorului de gestionare a datelor din surse independente, cum ar fi Mozilla’s Privacy Not Included.

Folosind aceste informații, puteți opta pentru o versiune a dispozitivului inteligent pe care o doriți de la un producător care ia în serios confidențialitatea utilizatorilor săi.

Nu în ultimul rând, puteți să luați o pauză și să vă gândiți dacă aveți într-adevăr nevoie ca toate dispozitivele dvs. să fie inteligente. De exemplu, ești dispus să oferi informații despre tine pentru a-i cere verbal espressorului să facă o cafea?

Vă recomandăm să citiți și:

Reciclarea smartphone-urilor a progresat, dar mai sunt multe aspecte de rezolvat

Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a fost autorizat în România

Compania românească Metagame, achiziționată de Fortis

O nouă criză de semiconductori ar putea fi cauzată de conflictul creat de Rusia în Ucraina

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom