Depistarea ofsaidurilor de la Cupa Mondială va fi făcută printr-o nouă tehnologie implementată de FIFA

08 07. 2022, 09:00

FIFA va introduce o nouă tehnologie pentru a îmbunătăți depistarea ofsaidurilor la Cupa Mondială din Qatar de anul acesta, folosind un sistem de cameră de urmărire a membrelor.

FIFA a declarat că este gata să lanseze tehnologia semi-automatizată pentru depistarea ofsaidurilor (SAOT), care utilizează mai multe camere pentru a urmări mișcările jucătorilor plus un senzor aflat în minge și va afișa rapid imagini 3D pe ecranele stadionului pentru a-i ajuta pe fani să înțeleagă decizia arbitrului.

Este a treia Cupă Mondială la rând în care FIFA introduce noi tehnologii care să vină în ajutorul arbitrilor.

Tehnologia pentru depistarea ofsaidurilor arată cum FIFA îmbrățișează noul

Tehnologia liniei de poartă a fost gata pentru turneul din Brazilia din 2014, după o eroare notorie de arbitraj din 2010. În 2018, în Rusia a fost lansat un instrument de analiză video pentru a-i ajuta pe arbitri să judece evenimentele importante din meciuri, scrie Tech Xplore.

Noul sistem de ofsaid promite decizii mai rapide și mai precise decât se iau în prezent cu sistemul Video Assistant Referee (VAR), chiar dacă în cadrul Cupei Mondiale din 2018 nu s-au comis greșeli majore în cazul deciziilor de ofsaid.

De atunci, polemica a izbucnit în ligile europene, în special acolo unde oficialii VAR trag linii pe ecran deasupra jucătorilor pentru decizii aflate la limită. Aceste decizii au fost numite „ofsaid la subraț” din cauza diferențelor foarte mici.

„Deși aceste instrumente sunt destul de precise, această precizie poate fi îmbunătățită”, a spus Pierluigi Collina, care conduce programul de arbitraj al FIFA și a lucrat la finala Cupei Mondiale din 2002, în era pre-tehnologiei.

Cum funcționează tehnologia?

Fiecare stadion din Qatar va avea 12 camere sub acoperiș sincronizate pentru a urmări 29 de puncte de date pe corpul fiecărui jucător de 50 de ori pe secundă. Datele sunt procesate cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a crea o linie de ofsaid 3D care îi este trimisă echipei de oficiali VAR.

Un senzor din minge urmărește accelerația acesteia și oferă un „punct de lovitură” mai precis (momentul în care este jucată pasa decisivă) pentru a se alinia cu datele liniei de ofsaid, a declarat directorul de inovație al FIFA, Johannes Holzmüller.

Asigurarea că cel mai mare eveniment al fotbalului este o vitrină pentru progresul tehnologic (și evită erorile evidente care există în tradiția Cupei Mondiale) a fost de multă vreme un obiectiv al FIFA.

Erori de arbritaj

Lovitura lui Frank Lampard, din Anglia, care a depășit linia de poartă a Germaniei în 2010, dar nu a fost recunoscută drept gol, a pus capăt aproape imediat opoziției președintelui de atunci, Sepp Blatter, de a le oferi arbitrilor ajutoare tehnologice.

Mai târziu, în aceeași zi, în Africa de Sud, un ofsaid în mod clar incorect i-a permis lui Carlos Tevez să înscrie primul gol al Argentinei într-o victorie cu 3-1 în fața Mexicului în optimile de finală.

În 2014, Bosnia-Herțegovina nu a reușit să avanseze din grupă la prima sa Cupă Mondială, după ce golul înscris devreme al lui Edin Dzeko împotriva Nigeriei a fost considerat în mod greșit ca marcat din ofsaid. Nigeria a câștigat cu 1-0.

Efortul FIFA de a pregăti noua tehnologie de ofsaid pentru Cupa Mondială a fost încetinit de pandemia COVID-19.

Tehnologia pentru depistarea ofsaidurilor este gata de utilizare

Probele reale în joc ale tehnologiei pentru depistarea ofsaidurilor  s-au desfășurat la Cupa Arabă din Qatar, în decembrie 2021, și la Cupa Mondială a Cluburilor FIFA, care a avut loc în februarie în Emiratele Arabe Unite.

În doar câteva secunde de la un posibil ofsaid, un membru specialist al echipei VAR poate verifica manual linia creată de date pentru atacatori și apărători și punctul de plecare al pasei, a spus Holzmüller.

Oficialului senior VAR îi revine sarcina de a-l avertiza pe arbitru cu privire la decizia corectă prin legătura audio. Acest lucru ar trebui să dureze de la 20 la 25 de secunde, comparativ cu o medie de 70 de secunde în prezent pentru un ofsaid complex.

„Uneori, durata verificărilor analizei este cu siguranță prea lungă. Pentru (oficialii VAR) timpul zboară, dar pentru restul, pentru antrenori, pentru jucători, pentru spectatori, este complet diferit”, a spus Collina, recunoscând că întârzierile perturbă fluxul jocurilor.

Aceleași animații 3D ale deciziilor de ofsaid pe care le vor folosi oficialii VAR ar trebui să fie apoi disponibile pentru radiodifuzori și afișate pe ecranele stadionului, probabil în timpul următoarei opriri din cadrul jocului.

În fotbal, mereu „va exista loc de discuții”

Collina este entuziasmat de tehnologie, însă nu și de descrierea drept „arbitri robot” des folosită pentru aceasta.

„Înțeleg că uneori acest lucru este foarte bun pentru titluri, dar nu este cazul”, a spus oficialul italian, apărând elementul uman cheie al luării deciziilor în fotbal.

Collina a fost de asemenea de acord că tehnologia îmbunătățită nu va pune capăt dragostei fotbalului pentru controverse și pentru dezbaterea incidentelor cheie.

„Încă va exista loc de discuții”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

România înregistrează aproape jumătate din vânzările online din Europa de Est

O aplicație Android îți poate spune cât de prăjită e cafeaua

Telefonul dat pe modul Silențios cauzează mai mult stres în loc să îl reducă

Germania a lansat o investigație asupra Google Maps