Home » Lumea digitală » Scrollingul la infinit, asociat cu o sănătate fizică și mintală precară

Scrollingul la infinit, asociat cu o sănătate fizică și mintală precară

Scrollingul la infinit, asociat cu o sănătate fizică și mintală precară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.09.2022

Media nu duce lipsă de știri negative care să alimenteze scrollingul la infinit, pornind de la pandemie și ajungând la războiul din Ucraina și criza climatică.

Noi cercetări sugerează că dorința compulsivă de a naviga pe internet poate duce la rezultate slabe ale sănătății mintale și fizice.

Scrollingul la infinit este tendința de a „continua să navighezi sau să ‘scrollezi’ printre știri negative, chiar dacă acele știri sunt aducătoare de tristețe, descurajatoare sau deprimante”, o practică despre care cercetătorii au descoperit că a crescut de la începutul pandemiei.

Studiul, publicat în revista Health Communication, a constatat că 16,5% din aproximativ 1.100 de persoane intervievate au prezentat semne de consum „grav problematic” de știri, ceea ce duce la niveluri mai mari de stres, anxietate și sănătate precară.

Ce efecte are asupra noastră scrollingul la infinit?

Profesorul Bryan McLaughlin, autor principal al studiului și cercetător la Texas Tech University, în SUA, a spus că ciclul de știri de 24 de ore ar putea produce o „stare constantă de alertă maximă” la unii oameni, făcând lumea să pară „un loc întunecat și periculos”.

„La acești indivizi se poate dezvolta un cerc vicios care, în loc să îi facă să se retragă, îi atrage tot mai mult, făcându-i să fie obsedați de știri și aducându-i în stadiul de a verifica actualizările non-stop pentru a-și atenua suferința emoțională”, a spus el.

„Dar acest lucru nu ajută, și cu cât ei caută mai multe știri, cu atât mai mult începe să interfereze cu alte aspecte ale vieții lor”, spune profesorul.

Cât de afectați suntem?

Aproximativ 27,3% dintre cei chestionați au raportat niveluri „moderat problematice” de consum de știri, 27,5% au fost afectați minim și 28,7% nu au avut probleme.

În vreme ce unii cititori pot primi confortabil actualizări de știri fără efecte psihologice tangibile, alții demonstrează o obsesie mai compulsivă față de mass-media și se străduiesc să se detașeze de știrile negative pe care le citesc.

Acești respondenți au obținut scoruri ridicate la cinci dimensiuni problematice ale consumului de știri enumerate de cercetători: au devenit absorbiți de conținutul știrilor, au fost preocupați de gânduri despre aceste știri, au încercat să reducă anxietatea consumând mai multe știri, le este dificil să evite știrile și acestea interferează cu viața lor de zi cu zi, notează The Guardian.

Scrollingul la infinit duce la o sănătate fizică și mintală precară

În plus, a fost „semnificativ mai probabil” ca cei cu niveluri mai ridicate de consum problematic de știri să se confrunte cu o sănătate mintală și fizică precară, a constatat sondajul, chiar și după ce cercetătorii au făcut ajustări pentru factorii demografici, trăsăturile de personalitate și consumul general de știri.

Dintre cei cu niveluri de consum extrem de problematice, 74% au raportat că au avut probleme de sănătate mintală și 61% au raportat probleme fizice, comparativ cu 8% și 6,1% dintre toți ceilalți participanți la studiu.

„Am anticipat că o parte considerabilă a eșantionului nostru va prezenta semne de consum problematic de știri. Cu toate acestea, am fost surprinși să aflăm că 17% dintre participanții la studiu suferă de cel mai sever nivel”, a spus McLaughlin.

„Acest lucru este cu siguranță îngrijorător și sugerează că problema poate fi mai răspândită decât ne așteptam. Mulți oameni par să se confrunte cu cantități semnificative de anxietate și stres din cauza obiceiurilor lor de a consuma știri”, spune cercetătorul.

Ce putem face pentru a ne apăra de știri?

Dr. Kate Mannell, cercetătoare în studii media la Universitatea Deakin, din statul australian Victoria, a declarat că Covid-19 a făcut ca publicul să fie „mai înclinat” să se angajeze în scrollingul la infinit din cauza cantității de știri negative, coroborate cu timpul liber suplimentar.

Mannell a studiat impactul consumului de știri asupra cetățenilor din Victoria afectați de restricții stricte împotriva Covid-19 în 2020. Ea a constatat că evitarea parțială a știrilor a fost benefică pentru bunăstarea participanților la chestionare, care au raportat că sunt mai puțin distrași și mai calmi acasă.

Trebuie să fim mai pregătiți

„Oamenii nu îl evitau complet, ci aplicau măsuri conștiente pentru a-și limita consumul de știri după ce și-au dat seama că devenise nesănătos. Au găsit modalități strategice de a rămâne informați… ”, a spus ea.

Mannell a spus că pentru dependenții de știri, cheia a fost să recunoască momentul când acestea au devenit dăunătoare sănătății, mai degrabă decât să-i încurajeze pe oameni să renunțe complet la mass-media.

„Trăim într-o lume instabilă. Urmează catastrofe climatice. A deveni stresat și anxios este o reacție naturală legitimă la lumea din jurul tău, dar este important ca oamenii să fie capabili să evalueze când consumul de știri devine problematic”, a conchis Mannell.

Vă recomandăm să citiți și:

Zborul în spațiu, asociat cu mutații ale ADN-ului și risc crescut de boli de inimă sau cancer

Bătutul din picioare ar putea dezvălui riscul de cădere la pacienții cu Parkinson

Virusurile terapeutice ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului

Daltonismul poate fi vindecat prin terapia genetică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase