Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ucid oamenii balenele?

De ce ucid oamenii balenele?

De ce ucid oamenii balenele?
Publicat: 20.02.2015
Uciderea balenelor este o îndeletnicire destul de veche. Bascii făceau asta în Golful Biscaya încă din secolul 11. Uciderea balenelor a devenit o practică şi în America de Nord, în secolul al XVII-lea.

Principalul motiv pentru care s-a practicat vânătoarea de balene este pentru a obţine ulei de balenă. Acesta se găseşte la balenele uriaşe şi la cele cu oase mari, cele albastre, cu cocoaşă.

Până la mijlocul secolului 19, era folosit cu orice ocazie era necesar uleiul: la lumânare, lubrifiere, ungerea metalelor, finisarea pielii vestimentare şi la fabricarea untului.

Uleiul de balenă era folosit mai ales în producerea de săpunuri şi margarină. 

Cantitatea de ulei este mai mare la balenele găsite în apele Antarcticii şi Oceanul Arctic, pe perioada primăverii şi averii, atunci când balenele se hrăneau în cantităţi mari. O balenă albastră furnizează circa 19.080 litri de ulei, iar un caşalot oferă cam 7.950 de litri.

O consecinţă a vânătorii de balene este că anumite specii – cum ar fi balenele albastre, albe şi gri – sunt pe cale de dispariţie. O comisie internaţională în apărarea balenelor s-a format în anul 1946, pentru a controla numărul de balene vânate. Însă, aceasta nu a fost eficientă.

Balenele albastre şi cu cocoaşă au devenit din ce în ce mai rare, aproape dispărute. Se fac mari eforturi pentru a se evita ca balenele să dispară.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase