Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este clorofila?

Ce este clorofila?

Publicat: 06.08.2015
Ce este clorofila?
Dacă ai alege o anume caracteristică ce face diferenţa dintre plante şi animale, care ar fi aceea? Răspunsul este că plantele sunt verzi. Bineînţeles, există şi unele excepţii, însă aceasta este legea de bază a plantelor: să fie verzi.

 Această trăsătură a plantelor este una dintre cele mai pronunţate din întreaga lume. Materia verde din plante, denumită şi clorofilă, este cea care le ajută să extragă substanţe din pământ şi aer şi să creeze hrană vie.

Dacă plantele nu ar putea face asta, oamenii şi animalele nu ar exista, pentru că nu ar avea cu ce să se hrănească. Chiar şi animalele carnivore depind de alte creaturi care se hrănesc cu plante.

De fapt, poţi reface traseul oricărui tip de mâncare până la sursa originală şi vei observa că aceea este o plantă.

Deci, vei observa că această miraculoasă substanţă verde permite plantelor să ofere mâncare atât animalelor, cât şi oamenilor.

Clorofila este vitală pentru noi. Aceasta are celule în frunze, în ramuri, dar şi în flori. Cu ajutorul clorofilei, ţesutul viu al plantelor poate absorbi energie din soare şi o poate refolosi.

Energia ajută la transformarea compuşilor chimici anorganici în substanţe chimice organice sau „dătătoare de viaţă”. Acest proces este numit „fotosinteză”. Cuvântul provine două construcţii greceşti ce înseamnă „lumină” şi „aducere împreună”.

Există mai multe plante care nu sunt colorate în verde şi nu au clorofilă. Şi totuşi, acestea cum trăiesc?

Ciupercile, împreună cu întreaga familie de plante fungicide, care nu au clorofilă, nu pot produce propria

mâncare. Aşa că sunt nevoite să o capete prin alte metode.

Dacă îşi procură hrana de la alte plante sau animale, acestea sunt numite „paraziţi”. Iar dacă reuşesc să se hrănească cu resturi de plante şi animale, sunt „saprofite”.

Clorofila poate fi extrasă din plante şi folosită în varii scopuri. În unele cazuri, ele pot ajuta la distrugerea unor bacterii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase