Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine sunt membrii grupului etnic Mandinka?

Cine sunt membrii grupului etnic Mandinka?

Cine sunt membrii grupului etnic Mandinka?
Publicat: 12.05.2016
Aceştia sunt menţionaţi în documente începând cu secolul al XII-lea.
Mandinka (Mandingo sau Malinke) este o populaţie răspândită în Africa de Vest, în ţări precum Guineea, Coasta de Fildeş, Mali, Senegal, Gambia sau Guineea-Bissau. Numărând circa 11 milioane de suflete, Mandinka este cel mai cunoscut grup etnic al popoarelor Mande. 
 
Poporul Mandinka este descendentul celui care a format, în urmă cu circa 500 de ani, Imperiul Mali. Începând din secolul al XVI-lea, o mare parte a acestei populaţii a fost capturată şi transportată în cele două Americi. Dintre cei aproximativ 388.000 de africani care au debarcat în America, ca urmare a comerţului cu sclavi, istoricii cred că 92.000 proveneau din Confederaţia Senegambia (uniune statală care cuprindea, la sfârşitul anilor ’80, Senegalul şi Gambia). Mulţi dintre cei forţaţi să plece făceau parte din grupurile etnice Mandinka şi Bambara. 
 
O parte a populaţiei Mandinka s-a convertit la Islam încă din secolul al XII-lea, însă această religie devine majoritară de-abia după 700 de ani, când musulmanii reuşesc să impună prin forţă cuvântul lui Allah. Cea mai mare parte a populaţiei Mandinka trăieşte în mediu rural, în comunităţi guvernate de şefi locali. Bărbaţii se ocupă cu agricultura de subzistenţă, în care cultivatul alunelor ocupă un loc principal. De asemenea, există plantaţii de mei, porumb şi sorg. Pe lângă rolul de mame şi soţii pe care îl au, femeile Mandinka se mai ocupă şi de exploatarea culturilor de orez.  
 
Printre obiceiurile practicate de grupul Mandinka se numără circumcizia (atât în cazul băieţilor, cât şi al fetelor), căsătoriile aranjate şi poligamia (bărbaţilor le este permis să aibă până la patru neveste). Populaţia are o puternică tradiţie orală, în care grioţii (poeţi-cântăreţi ambulanţi, cărora le sunt atribuite puteri supranaturale) păstrează vii poveştile satelor şi ale familiilor. Alfabetizarea este scăzută în rândul populaţiei Mandinka, mai ales în ceea ce priveşte cunoaşterea alfabetului latin. Aproximativ jumătate dintre indivizi cunosc, însă, alfabetul arab, predat, de obicei, în şcolile musulmane din satele Mandinka. 
 
Sursa: history.com
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase