Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Regele Arthur, legendă sau persoană reală?

Regele Arthur, legendă sau persoană reală?

Publicat: 03.06.2017
Legenda regelui Arthur de Camelot este bine cunoscută, pornind chiar din Evul Mediu şi continuând în cultura populară contemporană.

Povestea regelui Arthur spune că acesta şi-a condus armata (inclusiv Cavalerii Mesei Rotunde) în lupta împotriva invadatorilor saxoni de la începutul secolului al VI-lea e.n., scrie History.

A fost totuşi Arthur un rege real sau un erou al mitologiei celtice? Deşi dezbaterea durează de secole, istoricii nu au putut infirma sau afirma existenţa regelui.

Arthur nu apare în singura sursă contemporană care a supravieţuit şi care menţionează invazia saxonă, unde călugărul celtic Gildas a descris bătălia Mons Badonicus în jurul anului 500 e.n.

La mai multe secole după, Arthur apare pentru prima dată în scrierile istoricului galez numit Nennius, care a scris o listă de 12 bătălii la care a participat regele. Toate sunt extrase din poemele galeze, iar bătăliile au avut loc în perioade foarte diferite şi era imposibil ca un om să fi participat la toate.

Alţi scriitori galezi s-au folosit de istorisirile lui Nennius, iar faima lui Arthur s-a răspândit dincolo de lumea galeză şi celtică, în particular după cucerirea normandă din 1066, care a legat Anglia de nordul Franţei.

În cartea din secolul al XII-lea numită History of the Kings of Britain, Geoffrey de Monmouth a scris prima poveste de viaţă a lui Arthur, unde apar sabia sa Excalibur, cavalerul Lancelot, regina Guinevere şi vrăjiorul Merlin.

Un amestec irezistibil de fapte şi mituri, se spune că această carte a fost bazată pe un manuscris pierdut pe care doar Geoffrey l-a putut examina. O serie de romanţe scrise de poetul Chrétien de Troyes au oferit poveştii lui Arthur o dimensiune spirituală, incluzând căutarea acestuia a Sfântului Graal.

Deşi probabil Arthur nu a fost o persoană reală, puterea sa mitică a devenit mai mare odată cu trecerea timpului. Conducători englezi precum regina Victoria sau Henry al VIII-lea au folosit mitul lui Arthur în scopuri politice, iar nenumăraţi scriitori, pictori, fotografi, regizori şi alţi artişti au produs propria versiune de mit.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O noua descoperire arheologică ar putea desluşi misterul domniei regelui Arthur

Un cercetător britanic susţine că a descoperit mormântul Regelui Arthur. Unde s-ar putea afla acesta – FOTO

Mitul celebrului rege Arthur, zdruncinat din temelii. Descoperirea care rescrie istoria veche de secole

După ce a ieşit la pensie, un profesor crede că a rezolvat un mister vechi de 1.400 de ani: „A fost mai mult o chestiune de noroc”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase