Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cea mai strălucitoare stea

Care este cea mai strălucitoare stea

Publicat: 18.05.2015
Uitându-te la cer, ai putea trage concluzia că numărul de stele vizibile este infinit. Nimic mai fals, fără un telescop se pot vedea maxim 6.000 de stele, şi nici acestea toate dintr-un singur loc.

Încă de pe vremea astronomilor greci, acum 2.000 de ani, stelele au fost catalogate după magnitudinea lor. Până la inventarea telescopului, existau doar şase clase de magnitudine (grade de strălucire). În prima clasă au fost incluse stelele cele mai strălucitoare, în timp ce acelea incluse în clasa a şasea abia se zăreau. Clasa a şasea de magnitudine este ultima care poate fi percepută cu ochiul liber. În ziua de azi, cu ajutorul telescoapelor au fost catalogate stele până la clasa 21 de magnitudine.

O stea dintr-o clasă de magnutudine este aproximativ de două ori şi jumătate mai strălucitoare decât una care face parte dintr-o clasă inferioară.

Din prima categorie de magnitudine fac parte 22 de stele, dintre care cea mai strălucitoare este Sirius. Avand o magnitudine de 1,6, Sirius este de circa 1.000 de ori mai strălucitoare decât cea mai „palidă” stea pe care o putem vedea cu ochiul liber.

Numărul stelelor dintr-o clasă de magnitudine creşte pe măsură ce numărul clasei creşte. Dacă în prima clasă avem doar 22 de stele, în clasa 20 numărul acestora este mai mare de 1 miliard.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase