Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cât de adevărată este povestea mărului care a căzut în capul lui Isaac Newton?

Cât de adevărată este povestea mărului care a căzut în capul lui Isaac Newton?

Cât de adevărată este povestea mărului  care a căzut în capul lui Isaac Newton?
Publicat: 08.01.2016
Se presupune că legenda a stat la baza formulării Legii atracţiei universale.

Conform legendei, tânărul Isaac Newton se afla sub un copac, în momentul în care un măr i-a căzut în cap. Acesta ar fi fost momentul în care el a putut explica ceea ce avea să formuleze mai târziu sub forma Legii atracţiei universale.

În realitate, lucrurile nu au stat tocmai aşa. Newton s-a născut în anul 1642, într-o familie de fermieri ce locuia în apropierea oraşului englez Grantham. La vârsta de 19 ani, îşi începe studiile la Universitatea din Cambridge, pe care este nevoit să le întrerupă, datorită izbucnirii unei epidemii de ciumă bubonică.

În acest timp, Isaac îşi continuă educaţia acasă, la conacul Woolsthorpe. Se pare că într-una din zilele petrecute în curte, el observă de la distanţă cum un măr cade din copac şi începe să se întrebe de ce fructul a avut în momentul căderii o traiectorie dreaptă şi nu una oblică. Prin urmare, povestea mărului care îl loveşte pe Newton este falsă.

La 5 iulie 1687, omul de ştiinţă britanic a publicat pentru prima dată principiul conform căruia fiecare corp din Univers este atras de un alt corp, cu o forţă direct proporţională cu produsul maselor lor şi invers proporţională cu distanţa dintre ele, ridicată la puterea a doua. Volumul a fost intitulat Philosopiae Naturalis Principia Mathematica, sau, pe scurt, Principia.

Sir Isaac Newton a murit la 20 martie 1727, în Kensington şi a fost înmormântat în abaţia Westminster din Londra. Mărul din curtea conacului Woolsthorpe continuă să crească şi astăzi.

Sursa: history.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase