Prima pagină Maratoanele Descopera Mari întrebări

Cum poţi menţine ramurile unui brad verzi pentru o perioadă mai lungă?

Oana Bujor 12.16.2017 | ● Vizualizări: 2424
Sursa: 123rf     + zoom
Galerie foto (1)

''O brad frumos, o brad frumos, cu cetina tot verde,'' cam aşa începe îndrăgitul colind german. Însă ramurile acestui brad sunt naturale sau artificiale? Consumatorii conştienţi se întreabă deseori ce tip de brad să aleagă, artificial sau natural. Pentru persoanele care aleg bradul natural, iată câteva sfaturi utile pentru păstrarea crengilor verzi pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Unul dintre cele mai importante sfaturi se referă la udarea bradului, arborele absoarbe o pătrime de apă pentru fiecare centimetru din diametrul său. Live Science notează că unele persoane apelează la diferite amestecuri pentru menţinerea prospeţimii bradului. 

Txhukki Anderson, botanist din cadrul Tree Care Industry Association, susţine ca multe persoane amestecă o linguriţă de zahăr sau sirop de porumb în apă. Însă el afirmă că, de obicei, apa este suficientă. 

În cadrul unui studiu din 2010, realizat de specialişti din cadrul Universităţii Wisconsin-Stevens Point, s-a dovedit că prin udarea bradului se reduce pierderea acelor de pe crengile acestuia. Les Werner, cercetător din cadrul studiului, susţine că adăugarea zahărului, a aspirinei sau a votcii nu ajută arborele. ''Apa proaspătă este cea mai bună soluţie,'' afirmă el. 



Desigur, pot fi realizate anumite trucuri pe care le puteţi încerca acasă pentru păstrarea bradului verde. Există şi un experiment amuzant pe care îl poţi face, dacă ai răbdare şi timp. Pentru el vei avea nevoie de:

  • cinci crengi mici verzi, fiecare cu o lungime de 10 centimetri, toate crengile trebuie să provină de la acelaşi arbore şi să aibă o formă şi o mărime cât mai asemănătoare posibil.
  • cinci borcane de un litru cu capace pentru păstrarea soluţiei
  • cinci vase pentru crengile tăiate. Recipientele ar trebui să fie identice şi transparente, pentru a putea observa ramura fără a fi scoasă din lichid.
  • apă de la robinet
  • oţet de mere
  • sirop de porumb
  • înălbitor
  • etichete şi marker permanent
  • căni de măsură
  • un bol pentru amestec

Ce trebuie să faci:

Pregăteşte soluţia şi etichetează-ţi borcanele:

  • în primul borcan, un litru de apa de la robinet
  • în al doilea borcan, un litru de apa şi o jumătate de cană de sirop de porumb (siropul se dizolvă mult mai bine dacă apa este uşor încălzită.
  • al treilea borcan: un litru de apă cu o linguriţă de oţet.
  • al patrulea borcan: un litru de apă cu o linguriţă de înălbitor.
  • al cincilea borcan: un amestec de un litru apă, o jumătate de cană de sirop de porumb, o linguriţă de oţet şi una de înălbitor. În acest caz, siropul de porumb şi oţetul se amestecă la început înainte de adăugarea înălbitorului.

Prepararea probelor pentru teste:

1. Taie baza fiecărei crengi într-un unghi şi aşeaz-o într-un recipient separat

2. Adaugă suficient lichid din borcanul 1 în recipientul 1 pentru ca partea tăiată a crengii să fie complet scufundată în lichid 

3. Continuă cu borcanul 2 şi vaza 2 şi aşa mai departe până când se termină toate soluţiile. 

4. Amplasează recipientele într-un loc sigur la temperatura camerei. 

5. Observă crengile o dată la două zile pe o perioadă de patru săptămâni, în timp ce adaugi o cantitate suficientă de lichid pentru a păstra scufundată doar partea tăiată a ramurilor. 

Pentru cei care nu vor să experimenteze, există alte trucuri pe care le-ar putea utiliza pentru a păstra bradul verde pe perioada sărbătorilor:

  • poţi încerca să aplici la baza arborelui băuturi acidulate incolore (ex. Sprite)
  • poţi sfărâma şi dizolva 1 aspirină într-un litru de apă. 
  • sau poţi încerca şi alte lichide pe care le ai în casă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: