Prima pagină D:News

Clorul din piscine mareste riscul de astm la copii

09.15.2009 | ● Vizualizări: 913
Clorul din piscine mareste riscul de astm la copii     medicina, clor, astm, alergie, piscina, copil + zoom
Galerie foto (1)

Inotul in apa tratata cu clor a piscinelor sporeste riscul aparitiei unor alergii respiratorii, ceea ce ar putea explica inmultirea cazurilor de astm in tarile dezvoltate, in ultimele decenii, arata un studiu european.

Studiul, realizat de mai multe echipe de cercetatori europeni, aimplicat 847 de participanti, cu varste cuprinse intre 13 si 18ani. Cu totii obisnuiau sa inoate, cu frecvente diferite, inpiscine aflate in aer liber sau in interior.

114 dintre acestia frecventau piscine in care era utilizat unsistem de dezinfectare a apei pe baza de cupru si argint. Ceilaltiinotau in piscine in care apa era tratata cu dezinfectantul cel maiobisnuit - clorul.

Rezultatele au aratat ca aproximativ jumatate dintre copiiprezentau o sensibilitate innascuta la efectele clorului.Copiii care fusesera cel mai mult expusi la clor prezentau unrisc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta rinite alergice si de 3-6ori mai mare de a se imbolnavi de asa-numita "febra de fan", orinita alergica sezoniera, determinata de sensibilitatea la polenulanumitor plante si care apare in perioada de inflorire a plantelorrespective.

Adolescentii care acumulasera peste 1000 de ore de inot in apatratata cu clor prezentau un risc de 8 ori mai mare de a dezvoltaastm bronsic, in comparatie cu cei care inotasera in apedezinfectate prin alta metoda.

Cercetatorii au sugerat ca vaporii de apa clorinata ar facilitapatrunderea substantelor alergene prin mucoasa respiratorie.

Desi inotul are numeroase beneficii pentru sanatatea copiilor,cercetatorii recomanda parintilor sa fie atenti la semnele care potindica prezenta unei cantitati prea mari de clor in piscina:mirosul puternic de clor al apei si aparitia, la copii, a unorsimptome precum usturimi ale gatului sau ale ochilor.

Sursa: CBC

CITESTE SI:

Tag-uri: medicina | clor | astm | alergie | piscina | copil