Home » Natură » 7 MITURI despre animale care sunt, de fapt, reale. Cum plângi „cu lacrimi de crocodil”

7 MITURI despre animale care sunt, de fapt, reale. Cum plângi „cu lacrimi de crocodil”

Publicat: 12.03.2015
Animalele ne surprind zi de zi şi au abilităţi deosebite pe care nici nu le cunoşteam până nu de mult. Comportamentul animalelor şi abilităţile lor au ajuns, de-a lungul timpului, mituri şi puţini dintre noi ştim că unele dintre acestea sunt, de fapt, reale, dovedite de studiile oamenilor de ştiinţă.

Iată şapte mituri despre animale care sunt, de fapt, reale.

1. Câinii simt dacă o persoană este bolnavă de cancer.

Studiile arată că aceste animale de companie au capacitatea de a detecta mirosuri specifice asociate cu cancerul. Acurateţea cu care aceştia detectează persoanele bolnave este de 98% în cazul cancerului colorectal.

FOTO: Publimedia/Shutterstock    FOTO: Publimedia/Shutterstock

2. Animalele pot prezice cutremurele.

Încă din scrierile Greciei Antice se vorbea despre capacitatea animalelor de a prezice cutremurele. Oamenii de ştiinţă nu au desluşit încă misterul care înconjoară această „superputere” a animalelor, dar mulţi sunt de părere că ele sunt capabile să detecteze mici mişcări care apar înaintea cutremurelor şi că pot simţi schimbările din atmosferă care precedă astfel de evenimente.

FOTO: Publimedia/Shutterstock    FOTO: Publimedia/Shutterstock

3. Un elefant nu uită nimic niciodată.

Elefantul are cel mai mare creier în rândul tuturor mamiferelor terestre şi îl foloseşte pe măsură. Studiile au arătat că elefanţii nu uită niciodată o faţă şi că pot petrece decenii fără să îşi vadă prietenii şi îşi amintesc de ei atunci când îi revăd. Elefanţii bătrâni sunt, totodată, mai defensivi atunci când se întâlnesc cu străinii decât elefanţii tineri, pentru că memoria lor vastă le permite să îşi amintească pericolele puse de creaturile necunoscute.

FOTO: Publimedia/Shutterstock    FOTO: Publimedia/Shutterstock

4. Crocodilii plâng asemenea bebeluşilor.

Cu toţii au auzit zicala „plânge cu lacrimi de crocodil”, dar nu am crezut că aceste reptile au o astfel de capacitate specific umană. Se pare însă că crocodilii se pot preface că simt remuşcări şi chiar lăcrimează. Crocodilii plâng, totodată, atunci când îşi mănâncă prada. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează muşchilor maxilarului care, în timpul masticaţiei, storc umezeala din glandele lacrimale.

FOTO: Publimedia/Shutterstock    FOTO: Publimedia/Shutterstock

5. Puii de gâină îşi pot schimba sexul.

Găinile au doar un ovar funcţional, pe partea stângă a corpului, şi o gonadă nefuncţională, pe partea dreaptă. Dacă un pui dezvoltă o tumoare, un chist sau o afecţiune similară, ovarul ar putea să regreseze şi să devină inactiv. Ca răspus, gonada se poate activa, oferindu-i găinii un aspect mai apropiat de cel al unui cocoş. Găina nu va putea să se reproducă.

FOTO: Publimedia/Shutterstock    FOTO: Publimedia/Shutterstock

6. Urşii koala au amprente.

Urşii koala au amprente similare celor umane. Evoluţia marsupialelor şi a primatelor a luat căi diferite în urmă cu 70 de milioane de ani, aşa că oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de această asemănare. Mulţi cred că s-ar datora capacităţii micilor koala de a-şi folosi degetele pentru a ridicata diferite obiecte sau pentru a se căţăra pe copaci.

FOTO: Publimedia/Shutterstock    FOTO: Publimedia/Shutterstock

7. Furnicile zombie există.

Furnicile „zombie” nu ne vor ataca creierul, ele sunt, de fapt, furnici infectate cu un anumit tip de ciupercă ce pune stăpânire pe sistemul lor nervos. Ciuperca forţează furnicile să găsească locuri răcoroase, umede, unde se poate reproduce şi extinde, controlând cu totul acţiunile acesteia şi chiar ucigând-o.

FOTO: Publimedia/Shutterstock    FOTO: Publimedia/Shutterstock

Sursă: The Dodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase