Doi pui de calmar uriaş au fost prinşi din greşeală în Japonia. Misterul acestei specii de coşmar pentru marinari, pe cale să fie rezolvat

29 10. 2015, 12:40
Pentru indentificarea speciei şi pentru examinare, puii de cefalopod au fost trimişi la expertul în domeniu Toshifumi Wada, de la Institutul de Ştiinţe ale Naturii şi de Mediu, din cadrul Universităţii din Hyogo, Japonia. Rezultatele analizei genetice şi ale examinării fizice au fost publicate în revista Marine Biodiversity Records.
 
“Am fost foarte emoţionat, fiindcă acestea sunt nişte specimene cu adevărat importante. Pescarul care i-a prins şi personalul de la acvariu nici măcar nu ştiau că au prins pui de calmari giganţi.  De obicei, pescarii aruncă peste bord ceea ce nu e peşte, iar puii de calmar puteau constitui o parte din prânzul pescarilor”, afirmă expertul cephalopod Toshifumi Wada.
 
 
O femelă a calmarului uriaş (Architeuthis dux) are, în medie, 13 metri lungime. Puii de calmar capturaţi au aproximativ 14 şi respectiv 13 cm.
 
“Am fi înaintat mult mai greu în această cercetare dacă nu am fi avut specimene. Este extraordinar că vom acumula mult mai multe cunoştinţe  despre specia calmarului gigant pe care le vom face cunoscute pescarilor. Poate aceştia vor mai prinde câteva exemplare, pentru muzee şi acvarii, asta ne va ajuta să înţelegem cum se comportă şi trăiesc aceşti pui de cefalopod”, afirmă Toshifumi Wada.
 
Captura aceasta va permite identificarea mediului de viaţă şi comportamentele acestor creaturi extrem de rare. Faptul că aceşti doi pui au fost prinşi odată, poate duce savanţii spre ideea că calmarii giganţi călătoresc împreună numai când sunt mici, fiindcă atunci când ajung la maturitate, în cele mai multe cazuri, sunt solitari. 
 
 
Sursă: IFL Science