Home » Natură » Nimeni nu a văzut erupţia spectaculoasă a acestui vulcan … cu excepţia sateliţilor NASA – FOTO

Nimeni nu a văzut erupţia spectaculoasă a acestui vulcan … cu excepţia sateliţilor NASA – FOTO

Publicat: 14.05.2016
Pentru prima dată în 60 de ani, Muntele Sourabaya a erupt cu un minunat spectacol de lavă incinsă.

De fapt, a erupt de două ori. Dar niciun om nu a văzut erupţia pe viu. De ce? Fiiindcă, potrivit NASA Earth Observatory, nimeni nu trăieşte pe această insulă îndepărtată din Oceanul Atlantic de Sud.

În schimb, sateliţii NASA au capturat imagini ale erupţiilor, care au avut loc la 24 aprilie şi 1 mai 2016.

Din cauza faptului că erupţiile vulcanice au avut loc într-o zonă îndepărtată, evenimentul a trecut neobservat. Dar sistemul de sateliţi pentru monitorizare seismică a permis oamenilor de ştiinţă să obţină imagini ale evenimentului vulcanic.

„Astăzi, oamenii de ştiinţă pot avea detalii ale unor evenimente care se întâmplă în locuri foarte îndepărtate şi lipsite de observatori umani”, au declarat reprezentanţii Earth Observatory.

Muntele Sourabaya se află pe insula Bristol, una dintre cele mai mari din lanţul de Sud al Insulelelor Sandwich. Arhipelagul este situat la aproximativ 2.776 kilometri în sud-est de Buenos Aires.

Cu 1.100 de metri înălţime, Muntele Sourabaya este un stratovulcan (un vulcan înalt, conic) construit din material vulcanic, inclusiv lavă şi cenuşă. Potrivit NASA, Muntele Sourabaya este de obicei acoperit cu gheaţă şi zăpadă.

Sursa foto:Jesse Allen/ NASA Earth Observatory

Ambele imagini prezentate au fost adunate dintr-o combinaţie de lumini, precum unde scurte în infraroşu, raze infraroşii şi lumini roşii, care detectează un gradient de caldură.

Potrivit NASA, fiecare imagine prezintă cea mai tare parte a vulcanului, cu o pată de culoare roşie şi portocalie strălucitoare, indicând, probabil, lava fierbinte. Petele albe, cele mai înalte, arată norii de cenuşă, iar petele de culoare albastru-verde prezintă capacul de gheaţă de pe vulcan.

Ultima dată, Muntele Sourabaya a erupt în 1956 şi este unul dintre vulcanii cei mai puţin studiaţi din lume.

Sursa: Live Science

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase