Home » Natură » Oamenii riscă să provoace o extincţie fără precedent a marilor animale marine

Oamenii riscă să provoace o extincţie fără precedent a marilor animale marine

Oamenii riscă să provoace o extincţie fără precedent a marilor animale marine
Publicat: 17.09.2016
Oamenii riscă să provoace o extincţie fără precedent pe Terra, vânând excesiv marile animale marine, favorizând proliferarea celor mici şi bulversând astfel durabil ecosistemele oceanice, au avertizat oamenii de ştiinţă.

Pentru studiul lor apărut miercuri în revista americană „Science”, ei au analizat cele cinci mari extincţii cu care s-a confruntat planeta noastră, scrie Rador.

Această „a şasea extincţie”, deja începută, este cauzată de vânarea şi pescuitul excesiv a celor mai mari specii marine precum balena albastră, tonul roşu sau marele rechin alb.

Dispariţia treptată a acestor prădători aflaţi în vârful lanţului alimentar este devastatoare pentru ecologia oceanelor, au avertizat cercetătorii de la Universitatea Stanford din California.

„Am constatat că ameninţarea actuală de extincţie în oceane este puternic legată de animalele de talie mare”, a indicat Jonathan Payne, un paleobiolog de la Facultatea de Ştiinţe ale Terrei de la această universitate.

„Această situaţie se explică foarte probabil prin faptul că industria pescuitului vizează în mod prioritar cele mai mari specii pentru consum” fiindcă este mai rentabil, a adăugat Payne. Dacă acest fenomen nu va fi supravegheat îndeaproape, „un mare număr de specii de animale marine mari vor sfârşi prin a dispărea”, a afirmat Payne.

Cercetătorii au examinat 2.497 de grupe de vertebrate şi moluşte marine din ultimii 500 de ani şi le-au comparat cu acelea dintr-o perioadă de până la 445 de milioane de ani, concentrându-se în mod special pe ultimii 66 de milioane de ani. Tendinţa de a viza cele mai mari animale s-a constatat deja pentru speciile terestre.

Astfel, o serie de elemente arată că oamenii preistorici sunt responsabili de dispariţia mamuţilor şi a altor specii ale megafaunei. Ecosistemele marine au fost scutite până relativ recent, fiindcă, în lipsa tehnologiei necesare unui pescuit la scară industrială, oamenii nu puteau vâna şi pescui până în largul coastelor.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase