Home » Natură » Lava unui vulcan din Tanzania este atât de rece încât oamenii cad în ea şi supravieţuiesc. I se spune Muntele lui Dumnezeu

Lava unui vulcan din Tanzania este atât de rece încât oamenii cad în ea şi supravieţuiesc. I se spune Muntele lui Dumnezeu

Lava unui vulcan din Tanzania este atât de rece încât oamenii cad în ea şi supravieţuiesc. I se spune Muntele lui Dumnezeu
Publicat: 02.01.2017
Unul dintre cei mai ciudaţi vulcani din lume este Ol Doinyo Lengai (Muntele lui Dumnezeu) din Tanzania, a cărui lavă este atât de rece încât oameni care cad în ea nu mor.

Lava din vulcan erupe la o temperatură care nu trece de 510 grade Celsius, temperatura minimă a lavelor altor vulcani fiind de 1.000 de grade Celsius. Lava din Ol Doinyo Lengai este atât de rece încât aproape mereu este neagră deoarece nu are suficientă căldură pentru a deveni roşie. 

În 2007, în timpul unei expediţii, un hamal din Maasai a căzut într-unul dintre craterele cu lavă activă. Acesta a reuşit să se caţere înapoi, deşi unul dintre braţe şi ambele picioare erau arse puternic.

Din cauza temperaturii scăzute, lava curge precum apa, realizând răuri de lavă. Majoritatea lavei curge către un platou cu o viteză de 10 kmh. Tipul deosebit de lavă care iese din acest vulcan este cunoscut cu denumirea de ,,carbonatat”. Spre deosebire de celelalte tipuri de lavă care sunt formate din silice şi oxigen, această lavă este extrem de bogată în sodiu. 

Vulcanul nu erupe mereu lavă carbonatat, dar pentru lumea modernă este un beneficiu deoarece conţine elemente rare care sunt o componentă vitală pentru electronicele moderne. 

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase