Home » Natură » O specie de ţânţari purtători de malarie a fost nimicită cu ajutorul modificării genetice

O specie de ţânţari purtători de malarie a fost nimicită cu ajutorul modificării genetice

Publicat: 27.09.2018
Cercetătorii au anunţat la începutul săptămânii nimicirea, în premieră, a unei întregi populaţii de ţânţari purtătoare a malariei. Reuşita a fost realizată momentan în laborator, prin intermediul modificării genetice.

Tehnologia de transmitere a genelor are ca scop transmiterea în proporţii mari a modificărilor genetice la mai multe generaţii. Conform AFP, în cadrul experimentelor cu specia Anopheles gambiae, cercetătorii din cadrul Colegiului Imperial din Londra au modificat gena dsx (doublesex) pentru ca femelele din fiecare generaţie să nu mai poată înţepa sau să se reproducă. 

După doar opt generaţii, nu mai exista nicio femelă, iar populaţia a dispărut din cauza lipsei de noi insecte. „Această reuşită arată că transmiterea genetică chiar funcţionează şi oferă o speranţă în lupta împotriva bolilor ce au afectat omenirea timp de secole”, a declarat principalul autor Andrea Crisanti, din cadrul colegiului. 

Malaria a afectat peste 200 milioane de oameni la nivel global în 2016 şi a ucis aproximativ 450.000 de persoane. A rămas una dintre cele mai mortale boli infecţioase. Încercările anterioare realizate de aceeaşi echipă de inducere a dispariţiei programate a ţânţarilor au dus la „rezistenţa” sub forma unei mutaţii ce a luptat împotriva modificării genetice. 

Următorul pas este reprezentat de testarea tehnologiei într-un laborator ce imită mediul tropical. „Vor fi necesari între 5-10 ani înainte de eliberarea unor astfel de ţânţari în natură”, a declarat Crisanti. 

Specialiştii ce nu au fost implicaţi în studiu susţin că este o reuşită. „Metodele tradiţionale de controlare a ţânţarilor, mai ales prin insecticide, devin tot mai ineficiente”, a declarat Cameron Webb, lector din cadrul Universităţii din Sydney. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase